maandag 11 februari 2019

Arbeiders stuiten bij ontbossingswerk op 3 kanonnen van 18e eeuwse hulpfort (redoute) Purmerend

Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES): 'Redoute Purmerend herontdekt'

(Bron: SGES)
Conform de Monumentenwet verzuimde eigenaar grond de vondst te rapporteren aan bevoegde instanties


Bij ontbossingswerkzaamheden aan het eind van de Dr. Voigtstraat op Gunny’s Villapark zijn arbeiders van een aannemingsbedrijf gestuit op 3 kanonnen afkomstig van het 18e eeuwse hulpfort (redoute) Purmerend gelegen aan de linkeroever van de Suriname rivier, pal tegenover Fort Nw. Amsterdam, zo bericht deStichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) vandaag, maandag 11 februari 2019.

De exacte locatie van het hulpfort was lange tijd onbekend.

De redoute Purmerend en de redoute Leyden aan de rechteroever van de Commewijne rivier werden in 1748-1755 gebouwd, ter versterking van de kustverdediging en ter ondersteuning van Fort Nieuw Amsterdam. Oostelijk van het hulpfort (eveneens op Gunny’s Villapark) bevinden zich de oude scheepskanonnen en betonnen bunkers (kazematten) uit de Tweede Wereldoorlog. Deze locatie staat bekend als Purmerend II, ter onderscheid van de 18e eeuwse redoute Purmerend.


De (vermoedelijk bronzen) kanonnen lagen verzonken in de slappe modder en werden in opdracht van de eigenaar van het perceel afgevoerd naar een onbekende locatie.

Conform de Monumentenwet verzuimde de eigenaar de vondst te rapporteren aan de bevoegde instanties. Het betreft nationaal erfgoed dat niet in privébezit kan en mag blijven.

Momenteel is de zaak in onderzoek bij de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten