woensdag 16 januari 2019

OM eist twee jaar gevangenisstraf tegen 2 verdachten voor bezit/vervoer van zo'n 32.000 krapé-eieren

Verdachten weigerden boete van Srd 320.000 te voldoen waarop OM vervolging startte


Tegen de verdachten S.O. en J.L. heeft get Openbaar Ministerie (OM) maandag twee jaar gevangenisstraf geëist voor het op 29 april 2017 in bezit te hebben gehad c.q. te hebben vervoerd van zo'n 32.000 krapé-eieren van de bedreigde krapé zeeschildpad (soepschildpad of groene zeeschildpad - Chelonia mydas). Dit meldt het Dagblad Suriname dinsdag 14 januari 2019

Het tweetal werd op die bewuste dag op de Marowijnerivier aangehouden. Een derde verdachte, meer bekend als Chico, sprong uit de boot nadat de politie een waarschuwingsschot had gelost. Sindsdien is hij spoorloos.

Uit het pleidooi van de advocaten blijkt dat een zekere Akiel het brein was achter deze daad. Hij had L.benaderd om krapé-eieren te vervoeren vanuit Galibi. De verdachte had in eerste instantie geweigerd, maar ging later vanwege gebrek aan financiën toch akkoord. L. wist de plaats zelf niet te bereiken en had daarom aan Chico gevraagd om de boot te varen. Hij ging toen mee met O. en Chico naar Galibi. De mensen hebben een aantal zakken in de boot van L. geladen.

Volgens de advocaten heeft hun cliënt L.zich op geen enkel moment schuldig gemaakt aan het rapen van de eieren. Het betreft in deze een overtreding van de Jachtwet. In eerste aanleg had het Openbaar Ministerie, na de aanhouding van de verdachten, ze een boete opgelegd van Srd 320.000. Er waren 32.000 eieren in beslag genomen. Dus het OM heeft het aantal eieren vermenigvuldigd met Srd 10.

De verdachten weigerden echter de boete te betalen waarop ze werden vervolgd door het OM. In deze zaak heeft de Officier van Justitie tegen de verdachten een celstraf van 2 jaar geëist. De advocaten hebben primair de rechter gevraagd om de verdachten vrij te spreken, omdat het bewijs niet is geleverd.

Op 13 mei wordt de behandeling voortgezet. Beide verdachten zijn momenteel op vrije voeten. Tijdens de behandeling maandag waren ze niet aanwezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten