maandag 28 januari 2019

Gajadien (VHP): ‘Suriname moet standpunt over Venezuela wijzigen’

'Suriname maakt zich voor de zoveelste keer internationaal belachelijk'

'Het heeft hier niets te maken met inmenging in binnenlandse aangelegenheden, maar mensenrechten die worden geschonden'


VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vindt dat Suriname zich voor de zoveelste keer internationaal belachelijk heeft gemaakt door weer de mensonterende situatie onder president Nicolas Maduro in buurland Venezuela te ondersteunen. Suriname erkent oppositieleider Juan Guaidó niet als president van Venezuela. Dit standpunt is tijdens een spoedzitting van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bekend gemaakt door ambassadeur Niermala Badrising.

Badrising, oud-minister van Buitenlandse Zaken, stelt dat Suriname geen enkele regering kan erkennen die niet is gekozen via democratische processen en procedures. President Desi Bouterse, een trouwe bondgenoot van Maduro, bleef eerder tijdens de algemene politieke beschouwingen in het parlement ook erbij, dat de humanitaire crisis alsook de uitslag van de gehouden verkiezingen in Venezuela interne aangelegenheden zijn van het land.

'Als oppositie hebben wij de regering opgeroepen om net als andere geciviliseerde landen, ook respect te hebben voor de mensenrechten en de wil van het volk in Venezuela. Het volk daar wil Maduro niet meer hebben en roept naar nieuwe, eerlijke verkiezingen. De Surinaamse regering moet haar standpunt met betrekking tot Venezuela zo snel als mogelijk wijzigen', zegt Gajadien maandag 28 januari 2019 in het Dagblad Suriname.

Ondertussen hebben ook verschillende leden van de regerende NDP-fractie aangegeven dat zij achter het standpunt van president Bouterse staan. Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) zei eerder, dat het standpunt van de regering duidelijk is en dat het in feite niet nodig was voor Suriname om een nieuw standpunt aan te nemen over het wel of niet erkennen van Guaidó als president.

'Dat is het verschil tussen de NDP en andere geciviliseerde partijen in dit land. Deze NDP maakt zich minder zorgen over mensenrechtenschendingen. Wij zijn tegen de manipulatie in verkiezingsprocessen en mensenrechtenschendingen. Het heeft hier niets te maken met inmenging in binnenlandse aangelegenheden, maar mensenrechten die worden geschonden. Dat kent geen landgrenzen. Waar ook ter wereld, de rechten van de mens dienen te aller tijde beschermd te worden', aldus de VHP’er.

Wat de humanitaire crisis in Venezuela betreft, denkt Bouterse dat er een vertekend beeld wordt weergegeven door de media. De vluchtelingenstroom van miljoenen Venezolanen naar onder meer omliggende buurlanden is naar mening van het staatshoofd ook zwaar overtrokken en zou een politieke actie kunnen zijn.

'De president kan met allerlei mooie praatjes naar het parlement komen, maar het tegendeel hiervan heeft hij niet kunnen bewijzen', stelt Gajadien. Volgens de VHP’er komt het nieuws van de internationale media bij hem wel geloofwaardig over. 'Mensen kunnen geen eten kopen, kunnen geen medicijnen kopen en gaan zelfs dood. Heel wat Venezolanen zijn ook naar Suriname gevlucht en ook zij hebben het verhaal over de situatie in hun land verteld. Venezolanen die hier werken proberen zoveel als mogelijk basisgoederen, waaronder medicijnen, naar hun land terug te sturen. Dan weet je al hoever dat land staat. Vermoedelijk ziet president Bouterse dat niet in, omdat hij ons ook langzamerhand naar het niveau van Venezuela wil brengen', aldus Gajadien.

Guaidó verklaarde zich vorige week woensdag tot interim president en kreeg de steun van verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten. Verschillende Europese landen, waaronder Spanje, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zeiden dat ze Guaidó als president zouden erkennen als de verkiezingen niet binnen acht dagen werden gehouden.

Rusland, China, Mexico, Bolivia, Uruguay en Turkije hebben Maduro publiekelijk gesteund. President Maduro werd eerder deze maand beëdigd voor een tweede termijn na een verkiezing die werd ontsierd door een boycot van de oppositie en aantijgingen van stemfraude, wat leidde tot grote anti-Maduro-protesten. Tienduizenden hebben geprotesteerd tegen Maduro, maar wat cruciaal is, is dat hij tot nu toe de steun van het leger van het land heeft behouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten