'Ze kregen van één op andere dag te horen dat ze hun plek moeten opgeven voor een weg'
'Men doet dit om pesterig te zijn, er is geen dringende noodzaak om een weg aan te leggen'
De ontruiming te Sunny Point, afgelopen weekend, zo kort voor de jaarwisseling, wordt door volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) ten zeerste betreurd. 'Tijdens de mofojari bereiden mensen zich geestelijk voor op het nieuwe jaar. Zulke veranderingen verwacht je niet in deze periode. Dit maakt de zaak extra pijnlijk. De mensen kregen van de één op de andere dag te horen dat ze hun plek moeten opgeven voor een weg die aangelegd moet worden.'
De volksvertegenwoordigster heeft zich afgelopen zaterdag tijdens de ontruiming persoonlijk georiënteerd en komt tot de conclusie, dat er op dit moment geen dringende noodzaak is om een weg aan te leggen. Volgens haar doet men dit ‘om pesterig te zijn’. ‘Vooral omdat de ontruiming zo vlak na kerst en kort voor de jaarwisseling plaatsvindt’, valt bij Etnel niet in goede aarde, zo schrijft het Dagblad Suriname maandag 31 december 2018.
'Occupatie is niet goed, maar de mensen wonen daar al jaren en moet de staat dus met een oplossing komen.' De parlementariër verwijst naar oplossingen die eerder ook zijn gevonden voor Pontbuiten, Sunny Point en Helena Christina in de periode van regering Venetiaan. De occupanten hebben niet stilgezeten.
Rubia van Dracht, die de groep vertegenwoordigt, heeft samen met andere occupanten vier jaren terug een bezoek gebracht aan De Nationale Assemblee, waar de groep alle noden voorlegde aan de NDP-parlementariër André Misiekaba. Maar, de situatie van de mensen bleef onveranderd.
Patricia Etnel vindt dat de doorverwijzing naar de districtscommissaris niet de juiste weg is, aangezien de dc beperkte bevoegdheden heeft om een oplossing in deze zaak te brengen. 'Dit probleem zou de regering moeten oplossen, net zoals dat in het verleden ook al is gebeurd', aldus Patricia Etnel.
Eigenaar Jimmy Dassasing, eigenaar van het terrein, zegt dat het niet zijn bedoeling is om alles zomaar met de grond gelijk te maken. 'Er worden geen huizen tegen de vlakte geslagen. We zijn al drie weken bezig en alleen de houten huizen die op de aan te leggen weg komen, zijn afgebroken. Bovendien woonde niemand in die huizen.'
De ondernemer zegt, dat de mensen in de gelegenheid zijn gesteld om de kavels te kopen.
Rubia van Dracht stelt namens de bewoners dat de mensen daar het geld niet voor hebben en een terrein van de overheid willen of dat de overheid de eigenaar een andere locatie toewijst. Dassasing zegt in afwachting te zijn van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie dat bepaalt of de mensen die op zijn terrein een betonnen woning hebben gebouwd over een bouwvergunning beschikken.
'Bepaalde woningen zijn op twee kavels gebouwd. We hebben geen enkele woning afgebroken', benadrukt Dassasing. 'We hebben integendeel voor de mensen een regeling dat ze in aanmerking kunnen komen voor een perceel en het verspreid over meerdere jaren kunnen aflossen', aldus Dassasing.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten