vrijdag 18 januari 2019

Boerencollectief Wayambo- en Gangaram Pandayweg in Saramacca dreigt Staatsolie met mega-rechtszaak

(Bron foto: Staatsolie)
'Ecologie in het gebied verkeert in verstoorde staat, met verregaande gevolgen voor natuur'

'Onbeheersbare wateroverlast tijdens zowel de regen- als droge tijd'


Als de directie van Staatsolie niet snel verantwoordelijkheid neemt, krijgt ze een mega-rechtszaak aan haar broek. Het Boerencollectief Wayambo- en Gangaram Pandayweg in Saramacca zegt ten einde raad te zijn en als enige uitweg nog de rechter te zien. Dit dreigement wordt al meer dan een jaar geuit, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 18 januari 2019.

De grondslag voor een proces tegen Staatsolie is volgens advocate Serena Essed, dat het bedrijf herhaaldelijk zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Dat werd gisterentijdens een persconferentie in het Lalla Rookhgebouw geïllustreerd met voorbeelden. Beweerd wordt dat de schade voor de boeren is opgelopen tot tien miljoen Amerikaanse dollar.

Jason Bakker, woordvoerder van het collectief, zegt dat de 'onverantwoordelijke houding en de weigering van Staatsolie ondanks herhaaldelijke pogingen om te corresponderen' de boeren verbaast. Een lid van het collectief, dat hectaren land niet meer kan beplanten, zegt dat hij letterlijk verdreven is door de natuur vanwege onbeheersbare wateroverlast tijdens zowel de regen- als droge tijd. 'Ik heb miljoenen verloren en kan mijn bedrijf sluiten. Ik weet niet meer wat ik moet doen. De stap naar de rechter is onze enige optie.'


Hydroloog Perry van Leesten, die onderzoek heeft gedaan in het gebied, zegt dat de situatie er niet rooskleurig uitziet. De verstoorde staat waarin de ecologie in het gebied verkeert, heeft verregaande gevolgen gehad voor de natuur en die zullen toenemen. Zijn onderzoeksrapport kan als bewijs dienen voor Staatsolie, maar het bedrijf toont volgens het collectief en de hydroloog geen interesse.

Eerder heeft het collectief samen met zijn advocaat de regering gevraagd om in de kwestie te bemiddelen, maar zonder enig succes. De boeren eisen nu compensatie voor en herstel van de aangerichte schade.

Mariska Riedewald, hoofd Communicatie bij Staatsolie, is ervan op de hoogte dat er een zaak aangespannen zou worden. Ze draagt geen kennis van een houding vanuit de leiding waarbij geen verantwoordelijkheid wordt genomen. De leiding staat volgens haar wel open voor dialoog. Op de vraag wat er precies misgaat op het gebied van communicatie kon zij geen duidelijkheid geven. 'De zaak speelt allang. Er is wel overleg geweest, maar wat er recentelijk is gebeurd kan ik nu niet zeggen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten