maandag 21 mei 2018

Automobilist (61) dodelijk verongelukt op de Weg naar Atjoni

Frans Amoida verliest controle over besturing waarna auto over de kop vliegt
  

Frans Amoida (61) is vrijdag bij een eenzijdig verkeersongeval op de Weg naar Atjoni overleden. De plaatselijke politie trof het levenloze lichaam van de bestuurder in een uitholling langs de weg aan, aldus maandag 21 mei 2018, het Korps Politie Suriname.

Onderzoek wees uit, dat Amoida in een bocht ter hoogte van km 60 de controle over het stuur verloor. Hij heeft vermoedelijk met een hoge snelheid gereden. De auto sloeg over de kop.

Amoida, die vermoedelijk zijn gordel niet had vastgemaakt, is uit het voertuig geslingerd. Hij was vrijwel opslag dood. Een inzittende klaagde over pijn en is met een ambulance van de Medische Zending overgebracht naar de RGD polikliniek te Brownsweg. Na medische behandeling is hij heengezonden.

Het ontzielde lichaam van Amoida is na overleg met het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de verkeersunit van regio Midden.

Bromfietser op slag dood na aanrijding met EBS-auto

(Bron foto: Dagblad Suriname)
EBS-pick-up heeft vermoedelijk geen voorrang verleend aan bromfietser


Het Dagblad Suriname bericht, dat maandagmiddag 21 mei 2018 een bromfietser is overleden na een aanrijding met een EBS-pick-up op de hoek van de Waaldijkstraat en Prinsenstraat in Paramaribo. 

De bromfietser reed richting het zuiden.

Op de hoek werd hij aangereden door het EBS-voertuig, die vermoedelijk geen voorrang heeft verleend aan de bromfietser. De identiteit van het slachtoffer is niet vermeld.

Man (43) aangehouden voor mishandeling van zijn echtgenote

Jaloezie en achterdocht zetten man aan om zijn vrouw steekwonden en klappen toe te brengen.....


Het Korps Politie Suriname blinkt vandaag, maandag 21 mei 2018, weer eens uit in late berichtgeving. Bericht wordt, dat de 43-jarige C.A. dinsdag 15 mei door de afdeling Recherche van regio Oost is aangehouden, verdacht van mishandeling van zijn vrouw.

Zijn partner deed vrijdag 11 mei aangifte van mishandeling tegen A. Zij verklaarde een relatie van 14 jaar te hebben met A., die haar verdenkt van overspel. De beschuldiging zorgde voor spanningen binnen de relatie die uitliepen op hevige ruzies.

Op de avond van 11 mei ontstond er weer een woordenwisseling, nadat de vrouw een telefoontje kreeg. Clyde pakte in zijn woede een scherp voorwerp en bracht zijn partner steken toe ter hoogte van een schouder. Verder gaf zij aan, dat de man met een kussen in haar gezicht drukte, waardoor zij moeilijk kon ademhalen. Na enige tijd lukte het haar het kussen weg te halen, maar haar partner bleef haar slagen toebrengen en beet haar in het gelaat. Het slachtoffer gaf tegengas, wist te ontkomen en deed aangifte bij de politie.

A., die ervan op de hoogte was dat zijn partner aangifte had gedaan, meldde zich bij de politie. Hij is aangehouden en heeft bekend, uit jaloezie, zijn partner te hebben toegetakeld en de andere handelingen te hebben gepleegd. Verder verklaarde hij dat zijn voertuig door onbekenden is vernield na het voorval tussen hem en zijn partner.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is de verdachte ingesloten.

Surinaamse Nederlander brein van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Suriname

Verdachte in Suriname wilde ronselen in Nederland 

Broers waren zelf ook van plan om met hun vrouwen en kinderen naar Syrië te gaan


De Telegraaf en het AD berichten maandagavond 21 mei 2018, dat de Surinaamse politie de Surinaamse Nederlander R. A. beschouwt als het brein van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Suriname. Ook is duidelijk geworden, dat A. behalve in Suriname ook strijders in Nederland en België wilde ronselen. Dit kwam maandag naar voren tijdens een zitting van de rechtbank in Paramaribo waar R. A. en zijn broer N. I. terechtstaan op verdenking van betrokkenheid bij het ronselen van mensen voor de strijd van IS. 

De broers hebben de Nederlandse nationaliteit en werken in de islamitische slagerij van hun vader.

Het was maandag de tweede keer dat de zaak inhoudelijk behandeld werd. De broers ontkennen. Een poging van de advocaten om rechter Cynthia Valstein-Montnor te vervangen mislukte. Volgens de raadslieden zou zij niet onpartijdig zijn, omdat haar man lid is van de orde van de vrijmetselaars terwijl R.A. gezegd zou hebben dat deze orde opgeblazen moet worden. Valstein-Montnor liet in het midden of haar man tot die orde behoort, maar zag geen reden om op te stappen.

Ook het verzoek van de advocaten om verdachte N. I. al vrij te laten werd afgewezen. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat de verdenking van het ronselen van mensen en het beschikbaar stellen van geld voor de reis naar Syrië, zwaarwegende redenen zijn om N. I. vast te houden. Ook de Nederlandse nationaliteit van N. I. ziet het OM als een bezwaar. Hij kan daarmee immers makkelijk het land verlaten.

De broers zitten inmiddels tien maanden vast.

Het zeer omvangrijke dossier in deze zaak bestaat voor een groot deel uit chats die de verdachten voerden met IS-contactpersonen uit Syrië en met potentiële Syrië-gangers. Uit deze chats is gebleken, dat de broers zelf ook van plan waren om samen met hun vrouwen en kinderen naar Syrië te gaan. R. A had al een reservering gemaakt om te reizen, maar werd opgepakt voor die tijd.

Tijdens de vorige zitting ontkenden de broers nog dat ze mensen hadden geworven. De chats waren toen nog niet uitgebreid aan de orde geweest.

Regering, NIMOS en SWM zwijgzaam over asbestafval

Plannen voor nieuwe opzet Ornamibo-vuilstort vermelden niets over daar begraven asbestdakplaten

(Bron foto: milieucentraal.nl)
Wat gebeurt er met oude asbest waterleidingbuizen....


Bewoners van Ornamibo en omgeving zullen de komende 20 jaar nog hinder en overlast ondervinden van vuilstortingen in hun buurt. De regering Bouterse heeft in januari 2018 besloten, dat Ornamibo de vuilstortplaats blijft van Suriname, maar dan wel met een nieuwe opzet. Maar, al in 2006 werd gesproken over een nieuwe opzet van Ornamibo. Of nu werkelijk een definitief plan voor Ornamibo realiteit wordt, zal de nabije toekomst moeten uitwijzen. Realiteit is wel, dat niemand rept over de aanwezigheid van asbestafval op de vuilstort....


Al jaren worden asbesthoudende dakplaten gedumpt op de vuilstortplaats Ornamibo. Het wordt daar een paar meter onder de grond begraven. Al het overige asbestafval belandt waarschijnlijk tussen het reguliere huis- en grofvuil.

‘Er is op de stortplaats te Ornamibo inderdaad een locatie waar asbest wordt opgeslagen. Deze locatie is in de tijd samen met het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) aangewezen en is ook met GPS-coördinaten vastgelegd. Het is ook de enige plaats in Suriname waar asbestafval wordt begraven', zei in juni 2012 Steven Codrington, destijds waarnemend hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking binnen het ministerie van Openbare Werken.

Asbest is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, mits het maar niet uit elkaar wordt getrokken of gescheurd. Wanneer asbest kapot wordt getrokken komen kleine stofdeeltjes, vezels, vrij die kankerbevorderend zijn. Bij de verwijdering, opslag en verwerking van bijvoorbeeld oude asbestdakplaten dient voorkomen te worden dat de platen beschadigd raken.
Het een paar meter onder de grond begraven van asbestafval lijkt risicovol. Bij branden op de vuilstort wordt onder andere gebruik gemaakt van ‘shovels’ die zand afgraven om daarmee een brand te bedwingen. Codrington verzekerde in juni 2012, dat er geen enkel risico bestaat dat in een dergelijke situatie een shovel begraven asbestafval kapot zou kunnen trekken. ‘De locatie waar asbestdakplaten worden begraven is afzonderlijk van de locatie waar het dagelijks huishoudelijk afval wordt verwerkt. Er rijdt dus geen machine over de locatie waar de platen worden geplaatst.’

Drs. Nicole Gevers van Search Ingenieursbureau B.V. in het Nederlandse Heeswijk zei destijds, dat ‘het begraven van het asbesthoudende afval in de bodem op zich niet risicovol’ is. Het bureau beschikt over veel kennis inzake alle aspecten van asbest.
Gevers: ‘Zolang duidelijk is waar het asbestafval begraven is en men er zeker van is dat op deze locaties niet per ongeluk bijvoorbeeld graafwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd, is er geen risico. Er is ook geen risico voor verspreiding in de bodem en in het grondwater. Aangezien asbest alleen schade kan veroorzaken wanneer asbestdeeltjes, vezels, in de luchtwegen terechtkomen, is op dit moment het begraven van asbest een goede optie. Rendabele verwerkingstechnieken zijn er op dit moment nog niet. Het asbest dient wel onder strenge eisen te worden begraven. Zo moet het materiaal zijn verpakt, om emissie naar het milieu te voorkomen, en moet worden geregistreerd, waar en hoeveel men heeft begraven. Op deze wijze kan men in de toekomst verantwoord met het begraven asbest omgaan.’

'Begraven van asbestdakplaten is probleem naar de toekomst verschuiven'
Maar, wordt met het begraven van dit afval niet een probleem naar de toekomst verschoven? ‘Neen, het is geenszins de bedoeling dat het voor eeuwig zo blijft, maar dat na de herinrichting van de stortplaats er een permanente oplossing komt’, zei Codrington.
Nicole Gevers dacht daar toch wel iets anders over: ‘Het is wèl het verplaatsen van het probleem naar de toekomst. Eens zal het asbest toch definitief uit de keten moeten worden gehaald.’
De asbestdeskundige vroeg zich af hoe het asbestafval naar de stortplaats wordt getransporteerd en om welke producten het gaat. ‘Dus vragen kunnen zijn, of men altijd persoonlijke beschermingsmiddelen draagt bij het verwijderen van dat asbest en of het afdoende wordt verpakt en geplaatst op de vuilstort. Overigens zijn er circa 3.500 verschillende producten bekend waarin asbest is verwerkt.’

Producten waarin asbest is verwerkt zijn onder andere isolatiemateriaal in oude elektrische apparaten zoals broodroosters, haardrogers en strijkijzers, golfplaten dakbedekking, riolering- en waterleidingbuizen en vinyl vloerbedekking. Komen naast oude asbestdakplaten ook overige producten op de vuilstort terecht en worden deze wel herkend? ‘Neen’, aldus Steven Codrington. ‘Het gaat alleen om dakplaten.’
Op de vraag hoe het asbestafval wordt vervoerd, antwoordde Codrington kort: ‘Volgens de richtlijnen van het NIMOS.’

Hieronder informatie over asbest van het NIMOS, meer informatie is niet te vinden over asbest op de website van dit instituut.



Naast asbestdakplaten is er ook nog eens een hoeveelheid oude asbest SWM-waterleidingbuizen.

Maar, anno mei 2018, blijkt Suriname nog steeds te worstelen met de veilige opslag en verwerking van asbestafval. Er hangt een dikke mist van zwijgen boven.

Zwijgen versterkt vermoeden, dat asbestafval overal in het land opgeslagen en gedumpt kan worden
Suriname Mirror heeft bij herhaling het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) benaderd over hun beleid inzake-, aanpak van- en stand van zaken omtrent asbestafval benaderd. Een reactie bleef uit.
Dat geldt ook voor het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), dat weigert te reageren op vragen over wat vandaag de dag de stand van zaken is met betrekking tot de opslag en verwerking van asbestafval.

Dat zwijgen van allen is veelzeggend. Het versterkt een vermoeden, dat anno 2018 asbestafval overal in het land opgeslagen en gedumpt kan worden en dat verantwoordelijke autoriteiten en instanties daar geen zicht op hebben en dat asbestafval een lage prioriteit heeft, ondanks risico's voor de volksgezondheid wanneer op een onjuiste wijze wordt omgesprongen met dat afval.

In onderstaande video uit juli 2016 doet Openbare Werken een oproep aan de samenleving om verantwoordelijk om te gaan met vuil... Maar, in hoeverre gaat de overheid verantwoordelijk om met asbestafval?


(Suriname Mirror, maandag 21 mei 2018)

Dinsdag 5 juni eenmalig nationale vrije dag - 145 jaar Hindostaanse immigratie

145 jaar Hindostaanse immigratie gaat groots worden gevierd


Dinsdag 5 juni wordt een eenmalige nationale vrije dag. Dan wordt 145 jaar Hindostaanse immigratie herdacht. Aniel Manurat, voorzitter van de Nationale Commissie Herdenking 145 jaar Hindostaanse Immigratie in Suriname, heeft tijdens een persconferentie vandaag, maandag 21 mei 2018,  meegedeeld dat dinsdag 5 juni gelijk gesteld zal worden met de zondag, aldus Starnieuws.

Manurat deelde mee dat de regering de vorige week de vrije dag heeft goedgekeurd. Officieel moet de bekendmaking nog worden gedaan door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Om de Hindostaanse immigratie te herdenken zijn diverse landelijke activiteiten gepland. Verschillende organisaties zijn betrokken bij de feestelijkheden. 145 jaar Hindostaanse immigratie zal groots worden gevierd.




Curaçao ontvangt eerste kwartaal 2018 10.3 miljoen minder aan belasting dan was voorspeld

Ontvangsten winstbelasting over eerste drie maanden 2018 met 9.6 miljoen achter op prognose


Over het eerste kwartaal van 2018 is door Curaçao per saldo 10,3 miljoen minder aan belastingontvangsten gerealiseerd dan was voorspeld. Wel moet de kanttekening worden gemaakt - aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 21 mei 2018 - dat in deze prognose met 15.5 miljoen aan surplus-ontvangsten rekening was gehouden in verband met het compliancetraject; dat is het traject om met meer urgentie belastingmiddelen te innen. Deze meerontvangsten zijn in het bijzonder toe te schrijven aan de loon-, inkomsten-, omzet- en motorrijtuigenbelasting. 

Daartegenover blijven de ontvangsten winstbelasting over de eerste drie maanden van het actuele dienstjaar met 9.6 miljoen achter op de prognose. Aldus de jongste Financiële Management Rapportage (FMR) inclusief de Uitvoeringsrapportage van het ministerie van Financiën.

'Er wordt momenteel bij een aantal achterblijvende belastingontvangsten een analyse uitgevoerd voor een nadere verklaring', zo meldt de FMR. De belastingontvangsten zijn essentieel voor het op orde hebben van de overheidsfinanciën en het voorkomen van tekorten.

  1.   
    Brief d.d. 7 mei 2018, no. 2018/015820-c, van de Minister van Financiën aan de Voorzitter van de Staten houdende aanbieding van de financiële management-rapportage (FMR) over de maanden januari en februari 2018.

Overheids-nv’s op Curaçao kunnen Isla gewoon voor producten rechtstreeks betalen

De Isla ontvangt de betalingen direct


De overheids-nv’s die producten van de Isla kopen voor de levering van brandstof en elektriciteit, kunnen het geld daarvoor gewoon aan de Isla-raffinaderij betalen. De Isla ontvangt deze betalingen direct, omdat ze niet op een derdenrekening, een escrow-rekening, gestort moeten worden. Dat zegt advocaat Eric de Vries, die in het Kort Geding van vorige week optrad namens Aqualectra, Curaçao Refinery Utilities (CRU) en Refineria di Kòrsou (RdK), vandaag, maandag 21 mei 2018, in het Antilliaans Dagblad.

De escrow-rekening is bedoeld voor betalingen die de nv’s aan PdSVA (Petróleos de Venezuela S.A.), dus niet aan de Isla, verschuldigd zijn.

De overheids-nv’s eisten in een Kort Gding onder andere, dat de beslaglegging wordt opgeheven en dat Isla de levering van producten aan hen hervat. Rechter Veling vonniste, dat de beslaglegging door ConocoPhillips bij RdK en Curoil wordt opgeheven voor zover de opheffing nodig is voor de voorziening van brandstof en elektriciteit. Als voorwaarde stelde de rechter ‘dat de door eisers en/of Isla c.s. aan PDVSA c.s. verschuldigde betalingen voor de beslagen goederen worden gestort op de in 4.21 bedoelde escrow- of derdenrekening’.

De beslaglegging heeft betrekking op activa en tegoeden van PdVSA, aldus De Vries

Trage afhandeling van landsbesluiten beïnvloeden bedrijfsvoering Kustwacht Caribisch Gebied

Kustwacht ziet zich genoodzaakt uitzendbureaus in te schakelen


De trage afhandeling van landsbesluiten en de daaraan gekoppelde langdurige vacatures, beïnvloeden de bedrijfsvoering van de Kustwacht. De Kustwacht ziet zich daarom genoodzaakt uitzendbureaus in te schakelen. 

'Omdat dit meer kosten met zich meebrengt, heeft de Kustwacht onderzocht of deze kosten bij de Landen in rekening gebracht kunnen worden. Dat blijkt mogelijk wanneer een landsbesluit langer dan vier maanden uitblijft. Dit heeft in 2017 nog niet tot aanvullende verrekening geleid', zo staat in het Jaarverslag 2017 (zie onderaan), aldus vandaag, maandag 21 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

De Kustwacht telt 242 formatieplaatsen. Op 31 december 2017 had de Kustwacht een bezettingsgraad van 86 procent. 'Dat is een daling ten opzichte van de 89,5 procent uit 2016, maar is boven de norm van 80 procent', zo wordt geconstateerd.

Op de steunpunten bestaan acht vacatures in kaderfuncties, vier op Curaçao, twee op Aruba en twee op Sint Maarten. Instroom vanuit de initiële opleiding compenseert dit aantal niet volledig en daarmee is de gewenste vullingsgraad van 90 procent niet gerealiseerd, zo wordt vastgesteld.


Problemen voor Kosms Enegery bij proefboorgat voor de Surinaamse kust

'Stabiliteitsproblemen' bij het boren van de Anapai-1-boorput in Blok 45


Kosmos Energy, gevestigd in Dallas, Texas (VS), is bij het aanleggen van een proefboorgat voor de Surinaamse kust gestuit op enkele problemen. De maatschappij meldt vandaag, maandag 21 mei 2018 (zie onderaan), zo schrijft de Ware Tijd, dat bij het boren van de Anapai-1-boorput in Blok 45 stabiliteitsproblemen zijn ondervonden. Hierdoor kon de beoogde diepte niet worden bereikt. De boringen zijn vorige maand begonnen. 

Kosmos en haar partner zullen de boorput opnieuw boren. Het ontwerp is opnieuw geconfigureerd om de problemen die eerder zijn tegengekomen te verhelpen. Binnenkort wordt gestart met de boorwerkzaamheden, die ongeveer vijftig tot zestig dagen zullen duren.

De verwachting is dat de resultaten van deze proefboring vroeg in het derde kwartaal dit jaar bekendgemaakt worden. Het aandeel van Kosmos in de kosten die tot nu toe zijn gemaakt bij het boren van de Anapai-put is ongeveer 20 miljoen Amerikaanse dollar.

In Blok 42 wordt de laatste hand gelegd aan één van drie afzonderlijke zogenoemde 'prospect tests'. Eén daarvan is Pontoenoe, die vergelijkbaar is met de recente olie-ontdekkingen in Guyana. Kosmos hoopt in het derde kwartaal van dit jaar te beginnen met de boorwerkzaamheden bij de Pontonoe-proefboorput.

Kosmos Energy heeft op basis van zogenoemde productiedelingscontracten met Staatsolie een belang in Blok 45 en Blok 42. In Blok 45 is de Amerikaanse maatschappij (50%) de houder van de exploratierechten met Chevron die eveneens een belang van 50 procent heeft. In Blok 42 wordt samengewerkt met Chevron (33,33%) en Hess Corporation (33,33%). Hier heeft Kosmos hetzelfde aandeel als de twee andere partners.


http://investors.kosmosenergy.com/news-releases/news-release-details/kosmos-energy-provides-suriname-activity-update

Kosmos Energy Provides Suriname Activity Update

05/21/18
DALLAS--(BUSINESS WIRE)--May 21, 2018-- Kosmos Energy (NYSE: KOS)(LSE: KOS) today gives an update on current activity in Suriname. 

The Anapai-1 well drilling in Block-45 offshore Suriname encountered shallow bore hole stability issues before reaching the target interval. Kosmos and its partner will re-spud the well, Anapai-1A, targeting the same objectives. The well design has been reconfigured to address the issues previously encountered. Anapai-1A is expected to spud imminently, and will take approximately 50 to 60 days to drill with results expected early in the third quarter. Kosmos’ share of the costs incurred to date on drilling the Anapai well is approximately $20 million. 

In Block 42 the partnership is finalizing the first of up to three independent tests of prospects in the block. This includes the Pontoenoe prospect, which is similar to and along trend from the discoveries in Guyana. Kosmos anticipates drilling starting in the third quarter of this year. 

Kosmos holds rights in the Block 45 and Block 42 contract areas under production sharing contracts with the Government of Suriname’s Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. (“Staatsolie”). Kosmos (50 percent) is the exploration operator of Block 45 and is joined by its partner Chevron (50 percent). Kosmos (33.33 percent) is the exploration operator of Block 42 and is joined by its partners Chevron (33.33 percent) and Hess Corporation (NYSE:HES) (33.33 percent).

Minister Elias kijkt bij werkzaamheden bouw ziekenhuis te Wanica

(Bron foto's: NII)
'Met vereende krachten kunnen wij dit project tot een succes maken voor de gemeenschap’


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft een kijkje genomen bij de bouw van het ziekenhuis te Wanica. 'We zijn er nog lang niet, maar met vereende krachten kunnen wij dit project tot een succes maken voor de gemeenschap’, aldus de bewindsman tijdens zijn oriëntatie bezoek op vrijdag 18 mei 2018, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Zo gauw dit project is afgerond zal het een geruststelling zijn voor de bewoners van dit gebied als het gaat om de medische zorg, aldus Elias. Het streven is om het ziekenhuis eind 2019 op te leveren.

De bewindsman zegt, dat er hier en daar wat hobbels zijn, doelende op technische zaken maar die worden opgelost. Op het terrein waar het ziekenhuis komt te staan komt een verbrandingsoven, afdeling Radiologie, isolatiekamers, beddenhuis en de poliklinieken.

'Het is een kwestie van hard werken om dit mooi project voor de plaatselijke bewoners in het bijzonder tot een goed eind te brengen , stelt minister Elias die aangeeft dat er 180 bedden beschikbaar zullen zijn bij deze instelling.

Dit bezoek was het tweede van de minister en binnen zes weken tijd is er volgens hem veel gedaan.

Monument van de Hindostaanse Immigratie te Groningen, Saramacca, wordt gerenoveerd

Gerenoveerd Lalla Rookh monument wordt 5 juni onthuld


Het 45 jaar oude monument van de Hindostaanse Immigratie te Groningen, Saramacca, wordt gerenoveerd, waarbij de sokkel wordt verhoogd en een groter Lalla Rookh schip bovenop komt te staan. Verder zal de fontein, een broedplaats is voor muskieten en verantwoordelijk voor de verspreiding van dengue en chikungunya, worden dichtgegooid en betegeld.

De Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI) deelt dit mee in een persbericht aldus Starnieuws vandaag, maandag 21 mei 2018.

Op 5 juni zal de SHI samen met het commissariaat Saramacca een gerenoveerd Lalla Rookh monument onthullen.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft in een brief aan president Desi Bouterse vragen gesteld over de huidige staat van het monument. Hij is verontwaardigd over het aantasten van het oorspronkelijke monument. Jogi stelt dat monumenten bij resolutie worden vastgesteld en geplaatst. Ook de gedaante en het doel worden beschreven. Het Assembleelid wil van de president weten of er een nieuwe resolutie is geslagen, waarbij de naam van het monument is gewijzigd.

Het Assembleelid wijst erop dat het monument is aangetast, terwijl ook het intellectuele eigendom is vertrapt.

De bouwcommissie onder leiding van de heer Kisoor Ramdhan is reeds in januari 2018 met de werkzaamheden gestart en heeft de SHI materiële- en financiële ondersteuning van het bedrijfsleven van het district Saramacca mogen ontvangen, deelt Ramon Jawalapersad van het SHI mee.

'De SHI heeft vanwege haar staat van dienst gemeend om de renovatie van dit monument ter gelegenheid van 145 jaar Hindostaanse Immigratie mogelijk te maken. Door verantwoordelijkheid aan de dag te leggen zijn er enkele veranderingen tot stand gebracht, vanwege het niet meer beantwoorden aan deze tijd van fysieke onderdelen, zonder tekort te doen aan de gedaante, emotionele waarden en respect van culturele identificatie.'

Staat ontvangt in 2017 ruim 15 procent meer aan belastingen, maar staatsschulden fors gestegen

Aan verbruiksbelasting op motorbrandstof fors minder geïnd 

Totale binnenlandse staatsschuld eind 2017 Srd 5,3 miljard en buitenlandse schuld Srd 12,8 miljard


Ofschoon de Staat in 2017 ruim 15 procent meer aan belastingen heeft geïnd dan op de begroting was geraamd, ging het zeer slecht in gevallen van verbruiksbelasting op motorbrandstof. De inkomsten waren geschat op Srd 600 miljoen, maar de inning eindigde op Srd 87.3 miljoen. Dat blijkt uit het Rekenkamer Jaarverslag 2017, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 21 mei 2018.

Hoe het komt dat de twee bedragen zo ver uit elkaar liggen, is niet duidelijk.

In het Jaarverslag (zie hieronder) wordt gesteld, dat voorlopige cijfers laten zien, dat in totaal ruim Srd 3 miljard van de geraamde ontvangsten is gerealiseerd, waarvan de directe belastingen ruim Srd 1.2 miljard en van de indirecte belastingen ruim 1,6 miljard.

Verder is van de niet-belastingontvangsten Srd 234,3 miljoen gerealiseerd.

Volgens de Rekenkamer bedroeg per 31 december de totale binnenlandse staatsschuld afgerond Srd 5,3 miljard en de buitenlandse Srd 12,8 miljard. In januari vorig jaar bedroegen deze schulden nog respectievelijk 4 miljard en 6.2 miljard.

In het rapport doet de Rekenkamer ook melding van onregelmatigheden bij het personeelsbeleid, onderhandse gunningen en subsidies.


Hackers hebben het voorzien op Facebookprofiel van bekende Surinamers

Minister Hoefdraad en SZF-directeur Rick Kromodihardjo slachtoffer hackers


Het ministerie van Financiën heeft diverse klachten ontvangen vanuit de samenleving dat op Facebook middels een nepprofiel iemand zich uitgeeft als minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, aldus zondag 20 mei 2018 het Nationaal Informatie Instituut. 

Er wordt gebruik gemaakt van een vals account op naam van de minister en hiermee worden mensen misleid, dat zij in aanmerking kunnen komen voor leningen tegen lage rentepercentages.

Het ministerie van Financiën doet een dringend beroep op de samenleving zich niet te laten misleiden en waarschuwt een ieder om zijn/haar bankgegevens en personalia niet op dat nepprofiel te delen, daar derden, malafide kredietverstrekkers, voordeel daaruit zullen/kunnen halen.

Suriname Mirror plaatste overigens op 15 mei nog dit berichtje:

Wil de echte Gillmore Hoefdraad (minister van Financiën) op Facebook nu opstaan......


Starnieuws bericht maandag 21 mei, dat het Facebookaccount van Rick Kromodihardjo, directeur van het Staatsziekenfonds, is gehackt. Hij heeft meteen melding hiervan gemaakt bij Facebook.

Kromodihardjo ontdekte zondagavond, dat iemand berichten plaatst op zijn pagina, waarbij ook leningen worden aangeboden. Hij heeft besloten mensen meteen te waarschuwen.

De hacker past dezelfde werkwijze toe als bij het account van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (en dus ook van Hoefdraad). Ook zijn account was gehackt. Het is Noersalim gelukt om via Facebook de neppagina te sluiten.

Voorgenomen premieverhogingen basiszorgverzekering gaan niet per direct in

Partijen moeten binnen een maand komen met voorstel voor premie- en tariefsverhoging


Het Nationaal Informatie Instituut meldt zondag 20 mei 2018, dat de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, na een onderhoud met onder andere de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) en de radiologen afgesproken, dat de voorgenomen premieverhogingen van de basiszorgverzekering (BZV) niet per direct ingaan. 

De dienstverlening van de radiologen vindt plaats zonder bijbetaling door de patiënt. Afgesproken is dat partijen gaan werken aan een voorstel voor premie- en tariefsverhoging. Dit voorstel moet binnen een maand rond zijn en ter goedkeuring worden aangeboden aan de Zorgraad.

Ondertussen zal door de regering worden gezocht naar een tijdelijke tegemoetkoming voor de radiologen. Hiermee hopen partijen dat de onrust en onzekerheid in de samenleving zijn weggenomen.

SZF: 'Er is voor VMS geen reden onrust te veroorzaken over eventuele discontinuïteit medische dienstverlening'

VMS stelt dat het SZF zich niet heeft gehouden aan afgesproken betalingsregeling


Het Staatsziekenfonds (SZF) antwoordt de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), dat er geen enkele reden is om onrust te veroorzaken in de gemeenschap over eventuele discontinuïteit van medische dienstverlening. Het SZF is het niet eens met de VMS, dat niet aan de betalingsafspraak wordt voldaan. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 21 mei 2018.

Indien het SZF eind mei de overeengekomen afspraken niet correct nakomt, zal de VMS per 1 juni 2018 de zorg aan bij het SZF verzekerden, zodanig terug te brengen dat het SZF wel aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Alleen SZF-verzekerden die acuut medische hulp nodig hebben, zullen dan worden gefaciliteerd.

De VMS had in een brief aan het SZF aangegeven, dat het SZF een aanhoudende slechte betalingsdiscipline richting vrijwel alle dienstverleners in Suriname heeft. Daarom wordt onder de aandacht gebracht, dat op 31 januari een resumé van afspraken overeengekomen is waarin onder andere een afwijkende betalingsregeling werd opgenomen geldig tot en met 30 juni 2018. De VMS stelt dat het SZF zich niet heeft gehouden aan de betalingsregeling. Op grond van het niet correct nakomen door het SZF van de gemaakte afspraken, zal de VMS niet meewerken aan een verlenging van deze betalingsregeling na 30 juni, schrijft het bestuur van de VMS aan SZF-directeur Rick Kromodihardjo.

'Wij wijzen u erop dat volgens de geldende overeenkomst het SZF dan weer, als van ouds, verplicht is om ingaande 1 juli 2018, uiterlijk eind van elke maand de medisch specialisten uit te betalen, aan de hand van de declaraties die zijn ingediend vóór de 11e van die betreffende maand. Wij brengen u nu al hiervan op de hoogte, omdat het SZF zich ook niet heeft gehouden aan de afspraken de specificaties van BAZO klinisch 2016, 2017 en 2018 naar de specialisten te sturen en, misschien nog wel de belangrijkste afspraak, het SZF nog steeds met verschillende tarieven werkt in plaats van 1 SZF-tarief wat contraproductief en niet-transparant is.'

De VMS ziet het overleg om tot één tarief te komen zo snel mogelijk tegemoet en stelt 30 juni 2018 als uiterste datum voor de afronding hiervan.

Het SZF geeft gedocumenteerd aan zich wel aan de betalingsafspraak te houden. 'Het is zwaar prematuur van u door thans in een toekomstige beschuldiging, te suggereren dat wij mogelijkerwijs eind mei 2018 het afgesproken betalingsgedrag niet zullen continueren. Wij hebben u daartoe geen enkele reden gegeven. Wat wij wel kunnen stellen is dat uw dreiging in dit kader aan alle regels van disproportionaliteit voldoet', schrijft Kromodihardjo aan het VMS-bestuur.

In 2017 heeft het SZF Srd 77 miljoen betaald aan ongeveer 174 medisch specialisten. Elke maand worden aan ziekenhuizen betalingen verricht voor de medisch specialisten voor klinische declaraties van de Basiszorg-verzekerden. Voor de BZV-Parsasco is van Srd 2.3 miljoen intussen Srd 1.1 miljoen betaald. Over de periode januari tot en met april heeft het SZF rechtstreeks aan de medisch specialisten Srd 26 miljoen betaald.

'Slechts de tweede tranche van april 2018 ad Srd 2.6 miljoen moeten wij nog overmaken, hetgeen wij conform de geldende afspraken uiterlijk eind mei 2018 zullen afhandelen. Via de ziekenhuizen zijn de klinische declaraties betaald.'

Over het komen tot één tarief zegt het SZF enkele scenario's te hebben uitgewerkt. Binnen twee weken zal de VMS uitgenodigd worden om deze aangelegenheid te bespreken. Het SZF vindt de aantijgingen gedaan over zich niet houden aan betalingsafspraken, onterecht.

Den Blauwvinger: Laat agenten aan hun fysieke conditie werken, om levens te sparen!

COLUMN: Wèèr schieten agenten vluchtende ongewapende verdachte dood 

- Feit dat vluchtende verdachte ongewapend was is geen issue voor Surinaams journaille
- Issue is wèl, dat slecht luisterende 'fotojournalist' wegens verzet wordt aangehouden
- Agenten niet in staat rennende vluchtende verdachte gewoon in de kraag te vatten


Het was weer eens raak. Een vluchtende en zeer waarschijnlijk ongewapende verdachte doodgeschoten door agenten. Agenten die te lui zijn om zo'n verdachte in de kraag te vatten, omdat die sneller rent dan de agenten die nodig aan hun conditie moeten gaan werken. En dus grijpen agenten voor het gemak snel naar hun wapen en vuren op verdachten, niet gericht! Dat was het geval vrijdag 18 mei in de Groenhartstraat te Abrabroki in Paramaribo. Laat agenten aan hun fysieke conditie werken, om levens te sparen!

Vluchtende verdachte zou van zeer dichtbij zijn doodgeschoten
Media besteedden er uitgebreid aandacht aan, op de wijze zoals het journaille dat hier doet. De Ware Tijd schreef, dat de politie een inval deed op een adres in die straat, omdat daar een auto was gesignaleerd die zou zijn gebruikt bij een diefstal met geweld in het politieressort Zanderij. Tijdens de inval zouden meerdere verdachten aanwezig geweest zijn. Enkele personen zagen kans om weg te rijden in een auto. De politie zette de achtervolging in en reed het voertuig klem, waarna de inzittenden te voet vluchtten.
Een van de verdachten werd in zijn zitvlak geschoten, maar rende door. De politie ging hem achterna en loste opnieuw schoten, volgens getuigen en omstanders van zeer dichtbij. De verdachte werd weer geraakt en overleed. De doodgeschoten man was vermoedelijk niet gewapend....

Vraag of doodgeschoten verdachte gewapend was of niet geen issue voor journaille
Het feit dat de doodgeschoten vluchtende man waarschijnlijk ongewapend was wordt door geen enkele krant en nieuwswebsite ter sprake gebracht, terwijl die informatie essentieel is om het schietgedrag van betrokken agenten (en hun fysieke gesteldheid) aan de kaak te stellen, tegen het licht te houden. Dat is toch een van de taken van het journaille? Neen, niet in Suriname.

- Ook niet bij het journaille van de Ware Tijd, die sinds begin mei een Nederlandse hoofdredacteur heeft die zei te gaan werken aan de inhoudelijke kwaliteit van zijn krant en onderzoeksjournalistiek een plaats wil gaan geven. Maar, er is nog geen zichtbare verandering waar te nemen en ook is de bezem nog niet door de redactie gegaan, laat staan dat er een professionele eindredacteur aan het werk is. - 

Wèl issue is arrestatie van 'rebelse' fotojournalist
De Ware Tijd vindt dus kennelijk de vraag of de vluchtende verdachte in de Groenhartstraat wel of niet gewapend was, niet interessant.

(Overigens blijkt dat ook zo te zijn onder vele Surinamers, zo blijkt uit vele reacties op social media op het doodschieten van de verdachte - let  wel, verdachte, geen dader! -. Het niveau van 9 van de 10 reacties is van bedenkelijk laag niveau. Men vindt het prima. dat zo'n verdachte wordt doodgeschoten, neen, geliquideerd, door brave dienders. Weer een crimineel minder toch... Bananenrepubliek?, je gaat het  haast denken. Zorgelijk, de wijze waarop velen denken en reageren op social media....)

Maar, wat de redactie van de Ware Tijd daarentegen wel interessant vindt, is de aanhouding van een slecht luisterende freelance-fotojournalist tijdens de politieactie in die straat. De krant beweerde zaterdag 19 mei, dat een fotojournalist 'op hondse wijze opgepakt' is door politie, 'op beestachtige wijze in de boeien is geslagen'. De fotograaf heeft zevenenhalf uur op het politiebureau doorgebracht, omdat hij zich had verzet en niet voldeed aan het verzoek van een agent in burgerkleding om zich te verwijderen. Op het politiebureau aangekomen zou de foto die hij had gemaakt zijn gewist door een politieman. Zou dat zo zijn, dan heb je een punt om de politie kritisch aan te spreken.

Geeft persvrijheid iedere (foto-)journalist enig recht om boven wet- en regelgeving te staan?
De fotograaf gaat een klacht indienen bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname (De slager keurt zijn eigen vlees-afdeling) - maakt geen enkele kans - en hij zal een en ander rapporteren aan de Surinaamse Vereniging van Journalisten.
Maar, dient een (foto-)journalist ook geen gehoor te geven aan een 'verwijderingsverzoek' van de politie, of geeft persvrijheid iedere (foto-)journalist enig of welk recht dan ook recht om boven wet- en regelgeving te staan? Er zijn grenzen, ook voor het journaille...

Laat de Ware Tijd zich richten op die ene essentiële vraag – was de neergeschoten vluchtende verdachte gewapend of niet? – en zich niet verlagen tot het niveau van een emotioneel geladen zogenoemde journaliste die weinig objectief en op tranentrekkend dramatische wijze bericht over de vermoedelijk terechte aanhouding van een collega die gewoon niet deed wat hem werd gevraagd door een agent in burger en daardoor, volgens de politie, een lopende politieactie hinderde.... 
En als klap op de vuurpijl plaatst de Ware Tijd op haar website zondagavond 20 mei 2018 een 'ingezonden stuk' van haar eigen 'sterreporter' en jammerkont Ivan Cairo met de eisende, dwingende  kop 'Intimidatie van journalisten door politie moet stoppen'. 
Maar, zou hij er niet beter aan doen om zijn grieven via de Surinaamse Vereniging van Journalisten in een gesprek aan te kaarten met de leiding van het politiekorps?, dan maakt de SVJ zich ook eens echt nuttig.
Maar, zou hij er ook niet beter aan doen om eens in breder perspectief de inhoudelijke 'kwaliteit' en de rol en positie van de lokale journalistiek onder een sterk vergrootglas te plaatsen?

Laat agenten aan hun fysieke conditie werken, om levens te sparen!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger,
21 mei 2018
Paramaribo – Suriname

Lees ook:
13 maart 2018
Den Blauwvinger: (Ongewapende) Verdachte kruimeldief op doen om zijn grieven en gejammer via de Surinaamse Vereniging van Journalisten de vlucht kan zomaar onder vuur worden genomen
COLUMN: Agenten in Suriname lijken er maar wat op los te schieten
- Politiehandvest Suriname wordt niet toegepast
- Doofpotten: Geen sancties tegen agenten die aantoonbaar misbruik hebben gemaakt van hun dienstwapen...

29 januari 2016
Den Blauwvinger: Suriname lapt internationale regelgeving inzake vuurwapengeweld agenten aan haar laars
COLUMN: Ieder schietincident met lid gewapende macht zou onafhankelijk onderzocht moeten worden
In Suriname keurt de slager echter steeds zijn eigen vlees

4 januari 2016
Surinaamse agenten schieten weer een autodief in de rug......
Vraagtekens bij rechtmatigheid politie om te vuren op een verdachte van autodiefstal
Deskundig universitair docent drs. Jaap Timmer gaat in op vuurwapengebruik agenten

23 januari 2015
Den Blauwvinger: Op een moment kwam er zomaar een salvo uit het wapen van een militair....
COLUMN: Ongewapende knaap van 16 doodgeschoten en politie ontwijkt vragen over toedracht

Den Blauwvinger: Laat agenten aan hun fysieke conditie werken, om levens te sparen!

COLUMN: Wèèr schieten agenten vluchtende ongewapende verdachte dood 

- Feit dat vluchtende verdachte ongewapend was is geen issue voor Surinaams journaille
- Issue is wèl, dat slecht luisterende 'fotojournalist' wegens verzet wordt aangehouden
- Agenten niet in staat rennende vluchtende verdachte gewoon in de kraag te vatten


Het was weer eens raak. Een vluchtende en zeer waarschijnlijk ongewapende verdachte doodgeschoten door agenten. Agenten die te lui zijn om zo'n verdachte in de kraag te vatten, omdat die sneller rent dan de agenten die nodig aan hun conditie moeten gaan werken. En dus grijpen agenten voor het gemak snel naar hun wapen en vuren op verdachten, niet gericht! Dat was het geval vrijdag 18 mei in de Groenhartstraat te Abrabroki in Paramaribo. Laat agenten aan hun fysieke conditie werken, om levens te sparen!

Vluchtende verdachte zou van zeer dichtbij zijn doodgeschoten
Media besteedden er uitgebreid aandacht aan, op de wijze zoals het journaille dat hier doet. De Ware Tijd schreef, dat de politie een inval deed op een adres in die straat, omdat daar een auto was gesignaleerd die zou zijn gebruikt bij een diefstal met geweld in het politieressort Zanderij. Tijdens de inval zouden meerdere verdachten aanwezig geweest zijn. Enkele personen zagen kans om weg te rijden in een auto. De politie zette de achtervolging in en reed het voertuig klem, waarna de inzittenden te voet vluchtten.
Een van de verdachten werd in zijn zitvlak geschoten, maar rende door. De politie ging hem achterna en loste opnieuw schoten, volgens getuigen en omstanders van zeer dichtbij. De verdachte werd weer geraakt en overleed. De doodgeschoten man was vermoedelijk niet gewapend....

Vraag of doodgeschoten verdachte gewapend was of niet geen issue voor journaille
Het feit dat de doodgeschoten vluchtende man waarschijnlijk ongewapend was wordt door geen enkele krant en nieuwswebsite ter sprake gebracht, terwijl die informatie essentieel is om het schietgedrag van betrokken agenten (en hun fysieke gesteldheid) aan de kaak te stellen, tegen het licht te houden. Dat is toch een van de taken van het journaille? Neen, niet in Suriname.

- Ook niet bij het journaille van de Ware Tijd, die sinds begin mei een Nederlandse hoofdredacteur heeft die zei te gaan werken aan de inhoudelijke kwaliteit van zijn krant en onderzoeksjournalistiek een plaats wil gaan geven. Maar, er is nog geen zichtbare verandering waar te nemen en ook is de bezem nog niet door de redactie gegaan, laat staan dat er een professionele eindredacteur aan het werk is. - 

Wèl issue is arrestatie van 'rebelse' fotojournalist
De Ware Tijd vindt dus kennelijk de vraag of de vluchtende verdachte in de Groenhartstraat wel of niet gewapend was, niet interessant.

(Overigens blijkt dat ook zo te zijn onder vele Surinamers, zo blijkt uit vele reacties op social media op het doodschieten van de verdachte - let  wel, verdachte, geen dader! -. Het niveau van 9 van de 10 reacties is van bedenkelijk laag niveau. Men vindt het prima. dat zo'n verdachte wordt doodgeschoten, neen, geliquideerd, door brave dienders. Weer een crimineel minder toch... Bananenrepubliek?, je gaat het  haast denken. Zorgelijk, de wijze waarop velen denken en reageren op social media....)

Maar, wat de redactie van de Ware Tijd daarentegen wel interessant vindt, is de aanhouding van een slecht luisterende freelance-fotojournalist tijdens de politieactie in die straat. De krant beweerde zaterdag 19 mei, dat een fotojournalist 'op hondse wijze opgepakt' is door politie, 'op beestachtige wijze in de boeien is geslagen'. De fotograaf heeft zevenenhalf uur op het politiebureau doorgebracht, omdat hij zich had verzet en niet voldeed aan het verzoek van een agent in burgerkleding om zich te verwijderen. Op het politiebureau aangekomen zou de foto die hij had gemaakt zijn gewist door een politieman. Zou dat zo zijn, dan heb je een punt om de politie kritisch aan te spreken.

Geeft persvrijheid iedere (foto-)journalist enig recht om boven wet- en regelgeving te staan?
De fotograaf gaat een klacht indienen bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname (De slager keurt zijn eigen vlees-afdeling) - maakt geen enkele kans - en hij zal een en ander rapporteren aan de Surinaamse Vereniging van Journalisten.
Maar, dient een (foto-)journalist ook geen gehoor te geven aan een 'verwijderingsverzoek' van de politie, of geeft persvrijheid iedere (foto-)journalist enig of welk recht dan ook recht om boven wet- en regelgeving te staan? Er zijn grenzen, ook voor het journaille...

Laat de Ware Tijd zich richten op die ene essentiële vraag – was de neergeschoten vluchtende verdachte gewapend of niet? – en zich niet verlagen tot het niveau van een emotioneel geladen zogenoemde journaliste die weinig objectief en op tranentrekkend dramatische wijze bericht over de vermoedelijk terechte aanhouding van een collega die gewoon niet deed wat hem werd gevraagd door een agent in burger en daardoor, volgens de politie, een lopende politieactie hinderde.... 
En als klap op de vuurpijl plaatst de Ware Tijd op haar website zondagavond 20 mei 2018 een 'ingezonden stuk' van haar eigen 'sterreporter' en jammerkont Ivan Cairo met de eisende, dwingende  kop 'Intimidatie van journalisten door politie moet stoppen'. 
Maar, zou hij er niet beter aan doen om zijn grieven via de Surinaamse Vereniging van Journalisten in een gesprek aan te kaarten met de leiding van het politiekorps?, dan maakt de SVJ zich ook eens echt nuttig.
Maar, zou hij er ook niet beter aan doen om eens in breder perspectief de inhoudelijke 'kwaliteit' en de rol en positie van de lokale journalistiek onder een sterk vergrootglas te plaatsen?

Laat agenten aan hun fysieke conditie werken, om levens te sparen!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger,
21 mei 2018
Paramaribo – Suriname

Lees ook:
13 maart 2018
Den Blauwvinger: (Ongewapende) Verdachte kruimeldief op doen om zijn grieven en gejammer via de Surinaamse Vereniging van Journalisten de vlucht kan zomaar onder vuur worden genomen
COLUMN: Agenten in Suriname lijken er maar wat op los te schieten
- Politiehandvest Suriname wordt niet toegepast
- Doofpotten: Geen sancties tegen agenten die aantoonbaar misbruik hebben gemaakt van hun dienstwapen...

29 januari 2016
Den Blauwvinger: Suriname lapt internationale regelgeving inzake vuurwapengeweld agenten aan haar laars
COLUMN: Ieder schietincident met lid gewapende macht zou onafhankelijk onderzocht moeten worden
In Suriname keurt de slager echter steeds zijn eigen vlees

4 januari 2016
Surinaamse agenten schieten weer een autodief in de rug......
Vraagtekens bij rechtmatigheid politie om te vuren op een verdachte van autodiefstal
Deskundig universitair docent drs. Jaap Timmer gaat in op vuurwapengebruik agenten

23 januari 2015
Den Blauwvinger: Op een moment kwam er zomaar een salvo uit het wapen van een militair....
COLUMN: Ongewapende knaap van 16 doodgeschoten en politie ontwijkt vragen over toedracht

De Ware Tijd: Cijfers SLM boekjaar 2016–2017 verder in het rood

(Bron screenshot: YouTube)
Een verlies van meer dan 6.3 miljoen Amerikaanse dollar in 2017


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) ziet haar cijfers over het boekjaar 2016–2017 verder in het rood zakken. In het Jaarverslag van de SLM wordt een verlies van meer dan 6.3 miljoen Amerikaanse dollar gemeld over het afgelopen jaar, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 21 mei 2018.

Het vermogenstekort is verder toegenomen tot 41.4 miljoen Amerikaanse dollar. Dit tekort bedroeg in het boekjaar 2015-2016 35,2 miljoen dollar. Ook de liquide middelen van de maatschappij zijn afgenomen met 2.6 miljoen dollar.

Uit de kerngetallen blijkt, volgens de Ware Tijd, dat de liquiditeitspositie van de totale vennootschap (SLM, METS, Residence Inn) zorgelijk is.

De letterlijke bewoording in het Jaarverslag, op pagina zeven, luidt:

'De solvabiliteitsratio eigen vermogen/totaal vermogen welke een indicatie geeft van het vermogen van de vennootschap om aan de langetermijnverplichtingen te kunnen voldoen, is ultimo het verslagjaar evenals het vorig jaar nihil is door het vermogenstekort. De vennootschap is niet solvabel en kan zonder aanvullende financiering mogelijk niet aan haar langetermijnverplichtingen voldoen.'

Britse minister Boris Johnson in Peru gefascineerd door slingeraap, luiaard en zeekoe

Johnson bezig aan een vijfdaags charmeoffensief in de regio

(Bron foto's: Daily Mail)
Eerste Britse Buitenlandse Zaken-minister die sinds 1993 op bezoek komt in Argentinië


Boris Johnson probeerde zaterdag een plekje op de dansvloer-diplomatie te veroveren en ging close-up met een lamantijn, terwijl hij zijn Latijns-Amerikaanse tour begon. Johnson is de eerste minister van Buitenlandse Zaken geworden in meer dan 50 jaar die reist naar 'het donkerste Peru', terwijl hij begint aan een vijfdaags charmeoffensief in de regio.

De minister rolde zijn hemdsmouwen op om de exotische dieren in een dierenasiel van dichtbij en persoonlijk te benaderen. Hij overhandigde een van de zeezoogdieren - ook bekend als zeekoeien - bladeren en gaf een kalf melk uit een fles. En hij speelde met een kleine zwarte slingeraap en een drieteenige luiaard toen hij een rondleiding kreeg door het Amazone-dierenopvangcentrum bij de stad Iquitos.


De minister wilde ook graag meedoen toen hij de dorpssBoris Johnchool Ooezocht in het nabijgelegen Santa Marta, aan de oever van de Amazone. Terwijl schoolkinderen een dans uitvoerden op een beukende drumbeat, nam de minister van Buitenlandse Zaken de hand van kleuterleidster Adriana Pinedo en leidde haar naar de dansvloer. Hij draaide Miss Pinedo rond onder gejuich van haar leerlingen.



Het bezoek van Johnson aan het land maakt deel uit van de Brexit-campagne van de overheid om de betrekkingen met Peru aan te halen. De Santa Marta-school heeft geprofiteerd van een door het Verenigd Koninkrijk gefinancierd zonne-energieprogramma om het van elektriciteit te voorzien.



En in het dierenopvangcentrum tekende hij een overeenkomst voor Peru om partner te zijn in een conferentie over de bestrijding van de illegale handel in wilde dieren die in oktober door het Verenigd Koninkrijk in Londen wordt georganiseerd.

Johnson grapte dat de mollige, langzaam bewegende luiaard hem had herinnerd aan een bepaald parlementslid, maar hij weigerde te zeggen wie. Lamantijnen worden bedreigd in de Amazone, omdat lokale mensen op jacht zijn naar vlees en hun jongen als huisdier gebruiken. Johnson aaide ook een baby zwarte slingeraap - of maquisapa negra - gered door parkwachters nadat zijn ouders werden gedood door stropers, en ontmoette een luiaard hangend aan een leuning.



Later bezocht hij een stadion in Lima voor de atletiek Pan AM Games 2019, waarvan Peru gastheer is. Groot-Brittannië gebruikt zijn ervaring al vanaf de Olympische Spelen van Londen in 2012 om het project te ondersteunen en Britse bedrijven zullen naar verwachting bieden op bouwcontracten terwijl de bouwwerkzaamheden worden voortgezet.

Hij is zondag 20 mei 2018 naar Argentinië vertrokken, waar hij de eerste Buitenlandse Zaken-minister zal worden die sinds 1993 op bezoek komt. Het Verenigd Koninkrijk probeert een relatie met Buenos Aires te resetten, die in de diepvries terechtkwam door de oorlogszuchtige benadering van de Falklands van president Nestor Kirchner en presidente Cristina Kirchner tussen 2003 en 2015. De komst van Mauricio Macri als president heeft Argentinië zijn retoriek laten zien op de omstreden eilanden en streven naar betrokkenheid bij de rest van de wereld, ook door dit jaar de G20 te houden.


Johnson zal op maandag een bijeenkomst bijwonen van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20 in Buenos Aires en Theresa May zal de eerste premier worden sinds Tony Blair in 2001 Argentinië heeft bezocht, om deel te nemen aan de G20-leiders top in november.

(Suriname Mirror/Daily Mail/Twitter/YouTube)

Colombiaanse presidentskandidaat Petro: 'Er is geknoeid met de stemprogramma's'

'De software heeft algoritmeveranderingen die een enorme fraude kunnen veroorzaken'

Petro beschuldigt president Santos en de verkiezingsautoriteiten ervan Vargas, kandidaat uit  establishment ondersteund door Santos' partij, te willen helpen


De linkse Colombiaanse presidentskandidaat Gustavo Petro zei zondag 20 mei 2018, dat er is geknoeid met de stemprogramma's voor de verkiezingen van volgende week, in een poging de centrum-rechtse kandidaat German Vargas te helpen, een beschuldiging die de regering heeft ontkend.

Petro, ex-burgemeester van Bogota en voormalige rebel van M-19, staat al lang op de tweede plaats in enquêtes, achter de rechtse kandidaat Ivan Duque. Vargas staat op de vierde plaats. 'De software heeft algoritmeveranderingen die geen garantie geven en een enorme fraude kunnen veroorzaken', vertelde Petro aan journalisten.



Hij plaatst vraagtekens bij de afwezigheid van een verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie met de expertise om het systeem te onderzoeken.

'We staan ​​op het punt niet in staat te zijn om op elk moment de transparantie van de verkiezingen te garanderen', zei Petro. Hij beschuldigde president Juan Manuel Santos en de verkiezingsautoriteiten ervan Vargas, een kandidaat uit het establishment ondersteund door Santos' partij, te willen helpen.


Opiniepeilingen zijn notoir onbetrouwbaar in Colombia en veel analisten hebben de mogelijkheid niet uitgesloten, dat de sterke regionale en partijondersteuning van Vargas hem in een tweede ronde zou kunnen brengen.

Het nationale register, dat stembusplaatsen opricht, zei dat de beschuldigingen onjuist waren en voegde eraan toe, dat de verkiezingsmissie van de Europese Unie sinds begin mei aanwezig is in Colombia, door deel te nemen aan technische tests en twee stemmingssimulaties. 'Om nu te zeggen dat de software afwijkingen of onjuiste algoritmen heeft, is absoluut onjuist', zei nationaal registratie-medewerker Juan Carlos Galindo. Vertegenwoordigers van de Petro-partij hebben de stemmingsimulaties bijgewoond.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)