woensdag 5 december 2018

Toename aantal bosbranden in Colombia na 2016 Vredesakkoord met FARC

(Bron foto: Uriel Murcia-Instituto Sinchi-Colombia)
Demobilisatie van FARC-guerrillagroep heeft onvoorziene effecten op ontbossingspercentages

'De tijd om vrede te sluiten met het bos is nu'


Bosbranden die bijdragen aan ontbossing zijn zesvoudig verergerd in Colombia in het jaar nadat een historische vredesovereenkomst eind 2016 een einde maakte aan een decennia lang conflict tussen FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en regeringstroepen, volgens een studie in Nature Ecology & Evolution

'Deze dramatische toename ten opzichte van de trends in het afgelopen decennium zal de kans op ontbossing in beschermde gebieden in het komende jaar vergroten', zegt Laura C. Schneider, universitair hoofddocente bij de afdeling Geografie aan de Rutgers University-New Brunswick.

De studie onthulde de onvoorziene effecten van demobilisatie van de guerrillagroep op de ontbossingspercentages. Het gewapende conflict hield boeren en veeboeren af van het verbranden en het omzetten van bossen in akkers en weiden. Sinds de oorlog eindigde, zijn ontbossing en bedreigingen voor de biodiversiteit toegenomen als gevolg van de afwezigheid van de overheid of andere belanghebbenden bij landbeheer in een land met een van de hoogste biodiversiteit ter wereld, volgens Schneider.

De onderzoekers bevelen snelle veranderingen in Colombia aan:
real-time monitoring van bossen;
uitgebreide programma's om boeren en anderen te betalen om beboste gebieden aan de grens te beschermen;
overheidsintegratie van gedemobiliseerde gewapende groepen als personeel in beschermde gebieden; en de oprichting van een binnenlandse markt voor vergunningen voor ontbossing aan de grens.

'De tijd om vrede te sluiten met het bos is nu', concludeert de studie van wetenschappers van Universidad Nacional de Colombia, Rutgers en Stony Brook University.

De recente vredesovereenkomst eindigde een decennialange strijd tussen de regering en de guerrilla's van de FARC over de uitgestrekte beboste grens van Colombia. Hoewel gewapende conflicten en het einde ervan grote gevolgen kunnen hebben voor natuurlijke hulpbronnen, blijft de invloed van oorlog en vrede op tropische bossen betwist. Begrijpen hoe de overgang van oorlog naar vrede van invloed is op bossen is van cruciaal belang om de CO2-uitstoot en het biodiversiteitsverlies in Colombia en andere biodiversiteitrijke gebieden geteisterd door conflicten wereldwijd te verminderen.

De onderzoekers constateerden een stijging van 600 procent van de branden in beschermde gebieden op hotspots van biodiversiteit na guerrillademobilisatie in Colombia. Ze berekenden ook een toename van 52 procent van de kans op ontbossing in parken voor 2018.

Hoewel het vredesakkoord tekst omvat over duurzame ontwikkeling, hadden guerrilla's vaak hun eigen beleid voor bosbehoud dat ze episodisch en onder schot handhaafden, zodat ze niet gemakkelijk zouden worden opgemerkt door regeringsvliegtuigen en helikopters. Instandhouding kan een bijkomstigheid zijn geweest ten opzichte van de politieke en economische doelstellingen van de FARC aan de bosgrens, maar gewapende conflicten die de transformatie van uitgestrekte bossen en ontbossingsknooppunten tijdens de vrede afremmen, werden voorspeld, zegt de studie.

Aangezien de Colombiaanse overheid aan de grens over milieu- of andere wetshandhavingscapaciteit beschikt, kan de handhaving nu worden overwonnen door kleine landeigenaars, veeboeren, grondspeculanten, drugshandelaren en anderen. Het vredesakkoord beloofde landtitels aan voormalige strijders, vooral in gebieden die worden gecontroleerd door guerrillastrijders, waaronder verschillende beschermde gebieden. Demobilisatie kan het land toegankelijk maken voor teelt en grasland door voormalige strijders die de regio kennen en nieuwkomers die wachten op nieuw toegankelijk land.

(Suriname Mirror/Eurek Alert)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten