donderdag 6 december 2018

Staatscommissie Evaluatie Kieswetgeving weerspreekt onjuiste beweringen

'Voorstellen niet bedoeld om te zorgen voor machtsbehoud of bevoordelen huidige regeerders'

(Bron foto: NDP)

De kritiek vanuit bepaalde politieke partijen op de wijzigingsvoorstellen van de Staatscommissie Evaluatie Kieswetgeving is ongegrond, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII, woensdag 5 december 2018 stellig.


Tijdens een persconferentie op het Kabinet van de president zijn gisteren verschillende beweringen weerlegt. Dat de voorstellen bedoeld zijn om te zorgen voor machtsbehoud of het bevoordelen van de huidige regeerders c.q. de NDP, is nadrukkelijk ontkracht door voorzitter Jules Wijdenbosch van de Staatscommissie Evaluatie Kieswetgeving.

Wijdenbosch benadrukte, dat politieke partijen meer dan twee jaar de ruimte gehad hebben om deel te nemen aan de voorbereiding van de wijzigingsvoorstellen. De eerste informatiebijeenkomst, waaraan zeventien politieke partijen hebben deelgenomen, is gehouden op 22 juli 2016. Er zijn daarna meerdere periodes geweest, waarin partijen hun voorstellen konden indienen of hun kritiek konden uiten. Ook andere instituten en deskundigen zijn betrokken bij het proces.

Het kan er bij de commissieleden niet in, dat partijen nu de indruk wekken alsof zij niet in de gelegenheid zijn gesteld om hun bijdrage te leveren.

Beelden persconferentie vanaf minuut 24:35


'Ik hoor via verschillende media heel veel kritiek vanuit partijen, maar het valt mij op dat niet de juiste informatie wordt voorgehouden aan de samenleving', aldus voorzitter Wijdenbosch.

Verder bevreemd het hem ook dat partijen, nu zes maanden na ontvangst (overhandiging in mei 2018) van het eindrapport, ophef maken. Slechts één partij (DA'91) heeft bij de eerste informatiebijeenkomst aangegeven, dat het niet mogelijk is de wijzigingen voor de verkiezing van 2020 door te voeren. Voorzitter Wijdenbosch heeft toen verduidelijkt, dat er geen enkel wettelijk beletsel daartoe bestaat.

Verder heeft maar één aangegeven geen voorstander te zijn van het verbod op pre-electorale combinatievorming.

De voorzitter deelde verder mee dat de commissie haar eindrapport sinds maart 2018 heeft overhandigd aan haar opdrachtgever, president Desi Bouterse. Partijen die alsnog aanvullingen hebben kunnen deze bij De Nationale Assemblee (DNA) indienen,  omdat de voorstellen in de vorm van conceptwetten door DNA afgehandeld zullen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten