dinsdag 4 december 2018

Het op 8 september overleden stamhoofd Andre Mathias van de Kwinti wordt 8 december begraven

Mathias overleed op 81-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed


Stamhoofd Andre Mathias van de Kwinti, die op 8 september is ingeslapen, wordt zaterdag 8 december, na precies drie maanden, begraven in Witagron. Zijn lichaam ligt in zijn residentie in het dorp opgebaard. 'Ik heb hem als een kundige man gekend, maar de laatste jaren ging zijn gezondheid achteruit', zegt hoofdkapitein Melvin Clemens vandaag, dinsdag 4 december 2018, in de Ware Tijd. 

Bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) aan de Rooseveltkade kan vandaag het condoleanceregister worden getekend door de regering, De Nationale Assemblee, Staatsraad, het Hof van Justitie, districtscommissarissen en diplomaten. Districts- en ressortraadsleden, traditionele gezagdragers en andere belangstellenden volgen morgen.

Volgens Clemens heeft het stamhoofd 40 jaar gewerkt bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Enkele jaren na zijn pensionering werd hij granman en heeft 18 jaar in die functie gediend. Hij is op 81-jarige leeftijd overleden na een langdurig ziekbed.

Tijdens zijn granmanschap heeft Mathias ook te maken gehad met interne problemen. In 2012 had het grootopperhoofd, hoofdkapitein Harold Souvenir voor onbepaalde tijd buiten functie gesteld. De straf volgde nadat Souvenir zich herhaaldelijk schuldig zou hebben gemaakt aan handelingen, die de stam benadeelden en de graman in verlegenheid brachten. Hij zou op eigen gezag en zonder medeweten van het kabinet van de granman een overeenkomst, namens de stam, hebben getekend met Brazilianen om grootscheepse goudexploitatie te verrichten in het Boven-Coppenamegebied.

De bevoegdheden van Souvenir zijn toen overgeheveld naar zijn collega, hoofdkapitein Clemens, maar na enige tijd werd Souvenir in ere hersteld.

Clemens verwacht niet dat er interne strubbelingen zullen zijn bij het proces van opvolging van het grootopperhoofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten