Een verklaring die de Franse president heeft afgelegd vóór de G-20-conferentie in Argentinië dit weekend, heeft tot bezorgdheid geleid in Brazilië en zijn buren. President Emmanuel Macron zei, dat de mogelijkheid van zijn regering om de handelsovereenkomst EU-Mercosur te ondersteunen, afhangt van de positie van president-elect Jair Bolsonaro in het klimaatakkoord van Parijs.
'Er was onlangs een grote politieke verandering in Brazilië, dus Mercosur moet de aard van de impact van deze verandering weerspiegelen. Ik ben geen voorstander van het ondertekenen van brede handelsovereenkomsten met machten die de Overeenkomst van Parijs niet respecteren', zei Macron tijdens een persconferentie na een gesprek met de Argentijnse president, Mauricio Macri.
LIVE | Conférence de presse avec le Président de l’Argentine @MauricioMacri. https://t.co/yIP5KjJfiH— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 29, 2018
'We kunnen de Franse boeren en arbeiders niet vragen hun productiegewoonten te veranderen, de groene overgang te leiden en handelsovereenkomsten te ondertekenen met landen die dat niet doen', besluit de Franse leider.
In reactie op Macron's verklaring zei de Braziliaanse president tijdens het nachtelijke nieuwsprogramma van donderdag, Jornal Nacional, dat het land het Parijs Akkoord zou respecteren zolang dat niet betekent dat het de soevereiniteit over het grootste deel van de Amazone verliest.
Volgens Bolsonaro is een van de problemen in het Akkoord van Parijs de zogenaamde Triple A die een beschermende boscorridor zou creëren van de Andes door het Amazonewoud naar de Atlantische Oceaan. 'Het is een grote strook van 136 miljoen hectare, langs het kanaal van de rivieren Solimões en Amazone, waardoor we onze soevereiniteit op dit gebied zouden kunnen verliezen', meent hij.
De spanning tussen de verkozenen van Brazilië en milieuactivisten nam woensdagnamiddag nog verder toe, nadat Bolsonaro aan verslaggevers had onthuld, dat hij de Itamaraty (het ministerie van Buitenlandse Betrekkingen van Brazilië) had gevraagd om de kandidatuur van Brazilië in 2019 voor de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP-25) in te trekken.
De EU en Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) hebben de afgelopen twintig jaar onderhandeld over een vrijhandelsovereenkomst en volgens politieke analisten stonden de twee blokken op het punt een pact te ondertekenen.
(Suriname Mirror/The Rio Times/YouTube/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten