Jim Hok, PALU: 'De minister doet nogal nuchter over de ongerustheid van de sector'
De bezorgdheid van de visserijsector is ongegrond, tenminste, dat vond de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in eerste reactie op de woede van belanghebbenden in de sector. Het ging om de aanvraag van een beschikking voor een zestal grote Chinese vissersschepen. Jim Hok, voorzitter van de PALU, is van mening, dat er goede redenen waren voor de bezorgdheid van de sector. Dat blijkt achteraf uit verschillende zaken.
'In de eerste plaats zijn daar de technische zaken als de aanwezigheid van een hijskraan aan boord van de Chinese schepen, met de kennelijke bedoeling om tegen de regels in, vis op zee te kunnen overhevelen naar een ‘moederschip’.
Ten tweede speelde het grote motorvermogen van de schepen een rol.
De minister doet nogal nuchter over de ongerustheid van de sector. Hij stelt, dat er alleen vergunningen gegeven worden als de schepen voldoen aan de voorwaarden. Maar, de Surinamers die de buitenlanders vertegenwoordigen en in deze zaken begeleiden, die zijn daar toch ook van op de hoogte? Ze kennen de wetten, regels en de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een visvergunning toch ook? En toch wordt er een lijntje uitgegooid.
Achteraf blijkt, dat het bedrijf Ros National Fishery NV, waar het hier om gaat, niet alleen toestemmingsbriefjes heeft gekregen voor zes trawler visvergunningen, maar ook voor andere vergunningen. De directeur van LVV die deze toestemmingsbriefjes heeft verstrekt moet toch ook wel een minimaal idee hebben gehad van de schepen waarvoor hij de toestemmingsbriefjes heeft afgegeven? Hij had dus van tevoren kunnen weten dat de schepen niet zouden voldoen aan de voorwaarden. Toch zijn de briefjes verstrekt en zijn de schepen naar ons land gedirigeerd.
Zijn de eigenaren van de schepen zo dwaas dat ze gewoon een gokje wagen om te zien of het lukt om in Suriname een visvergunning te krijgen voor deze grote schepen, terwijl ook zij vooraf zouden kunnen weten wat de regels zijn? Of zijn daar eerder afspraken over gemaakt?
De PALU-voorzitter is van mening, dat de hele gemeenschap samen met de direct belanghebbenden in de sector, alert moet zijn. De vrees van delen van de visserijsector dat verantwoordelijken bezig zijn om wetten en regels aan te passen om de drijvende visfabrieken toch op de visgronden te krijgen, komt namelijk niet uit de lucht vallen. En hoe nuchterder de minister daarover doet, des te meer moeten we ons zorgen maken.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten