vrijdag 14 december 2018

Bouva (NDP): '8 Decemberzaak te ingewikkeld voor rechterlijke macht om juiste oplossing te vinden'

'Het rechtsproces, anders dan wordt beoogd, trekt de gemeenschap verder uit elkaar'

-'Waarheidsvinding is de perfecte manier om deze zaak af te doen'
- 'Doordrukken rechtsproces meer een poging om Bouterse als politieke leider uit te schakelen'

Bouva desavoueert democratisch rechtsbestel met uitlatingen....


'Het 8 decemberrechtsproces, anders dan wordt beoogd, trekt de gemeenschap verder uit elkaar', aldus NDP-Assembleelid Melvin Bouva vandaag, vrijdag 14 december 2018, in de Ware Tijd. De parlementariër, één van de initiatiefnemers van de Amnestiewet, zegt dat deze zaak te ingewikkeld is voor de rechterlijke macht om de juiste oplossing te vinden. Waarheidsvinding is zijns inziens daarom de 'perfecte manier' om deze zaak af te doen.

Bouva heeft er na meer dan twee jaar nog steeds geen vrede mee, dat de Krijgsraad de Amnestiewet van 2012 heeft verworpen en het rechtsproces vervolgt. Volgens hem is de rechterlijke macht hiermee een stap te ver gegaan. 'Wet is wet en als het hoogste college van staat op basis van zijn grondwettelijke bevoegdheid een wet heeft aangenomen, dan dient die gerespecteerd te worden', stelt Bouva.

Op de vraag of hij het normaal vindt, dat een lopend proces wordt stopgezet met een pas goedgekeurde Amnestiewet, vraagt de parlementariër: 'Wat is amnestie?' Hij ziet het doordrukken van het rechtsproces meer als een poging om Bouterse als politieke leider uit te schakelen.

Bouva vindt, dat een rechtsproces geen garantie biedt voor echte waarheidsvinding. Volgens hem is een rapport dat is voortgekomen uit de nationale conferentie 'Waarheid en gerechtigheid: opzoek naar verzoening in Suriname', duidelijk daarover. De verschillende partijen, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Surinaamse regering en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, hebben in het eindverslag besloten om via een waarheidscommissie partijen bij elkaar te brengen.

'Het Openbaar Ministerie is niet uitgerust voor die taak vanwege het feit dat zijn taakuitoefening een sterk formeel karakter draagt en meer betrokken is bij het procedurele element in de aanwijzing van een schuldige aan een strafbaar feit. Naar uit signalen vanuit de gemeenschap blijkt, ontbreekt het vertrouwen in de instanties die met rechtshandhaving zijn belast, het OM en de politie geheel ook. Naar algemeen bekend is, kan de rechterlijke macht onder sterke politieke druk geplaatst worden', aldus een passage uit het rapport.

Volgens Bouva is er om politieke redenen afgeweken van dit proces, dat in 1998 al was ingezet. Bouva: 'Met de wijziging van de Amnestiewet in 2012, is er opnieuw een poging gedaan.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten