woensdag 19 december 2018

Assemblee wil van regering bewijs dat meerdere bedrijven offertes hebben ingediend voor ID-project

Minister Tsang: 'Vanwege non-disclosure agreement kan ik offertes bedrijven niet prijsgeven'


Oppositie én coalitie hebben gisteren tijdens de behandeling van de ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018' in de Assemblee aan de regering gevraagd om de documenten te tonen van de gehouden aanbestedingen voor het nieuwe Identiteitskaartenproject. De leden willen van de regering het bewijs dat ook andere bedrijven behalve het Servische Vlatacom, offertes hebben ingediend om zo in aanmerking te komen voor de uitvoering van het project. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 19 december 2018.

De waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Stephen Tsang van Handel en Industrie, had maandag in het parlement gezegd, dat ook andere bedrijven offertes hebben ingediend voor de uitvoering van het project. Gekozen is om met het Servische bedrijf in zee te gaan, omdat het goedkoper zou zijn. De minister zegt ook, dat vanwege een non-disclosure agreement hij de offertes van de andere bedrijven niet kan prijsgeven. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de Assembleeleden.

'We hebben vragen gesteld over de aanbesteding. Ik vind niet dat de regering, in deze de minister, overtuigend is geweest, zodat wij inderdaad kunnen aannemen dat er geen sprake is van corruptie en dat op geen enkele wijze de samenleving wordt benadeeld bij dit project. Ik vraag naar de documenten en de minister moet niet met argumenten en redenen komen die op mij geen indruk maken', zei Mahinder Jogi (VHP). Hij wil weten wat de overweging is geweest van de regering om met deze ondernemer zaken te doen.

'Wij willen controleren of datgene wat de regering doet juist is. Daarom de kritische vragen. Ik had gehoopt dat vanwege het beroep dat is gedaan van de NDP-fractievoorzitter André Misiekaba om scherp aan te geven ene af te wijzen wat hier vermoed en gezegd wordt. De regering is er niet in geslaagd om dat te doen. Ik vraag de regering om alles te doen toekomen aan het parlement zodat wij een oordeel kunnen vellen en wel voor de stemming. Voor de stemming moeten zaken duidelijk zijn', aldus Jogi.

Minister Tsang legde uit waarom de regering ervoor heeft gekozen om met het Servische bedrijf Vlatacom zaken te doen, omdat het volledige systeem verkocht wordt en niet alleen de licentie. Ook biedt het bedrijf de mogelijkheid om zelf randapparatuur te kopen. Vlatacom presenteerde een betere prijs en afbetalingsmogelijkheid. 'Er is geen sprake van omgekeerd werken, het betreft geen lening waarvoor toestemming nodig is van het parlement.'

Patricia Etnel (NPS) vroeg zich af hoe de Assemnlee naar het geheel moet kijken als de belangrijkste zaken die ervoor moeten zorgen, dat de wet moet functioneren, in staatsbesluiten worden geregeld. 'Er is een non disclosure, maar wij in het parlement moeten alles weten. Het kan niet zo zijn dat wij maar een deel weten. Het parlement dient alles te weten, anders kunnen we allemaal lekker thuis zitten', benadrukte het lid.

'Waar ik absoluut ontevreden mee ben, is de uitleg van de minister. Op aanvraag van ons meer duidelijkheid moet komen over niet alleen de procedure, maar ook de andere spelers binnen de procedures. Er is gevraagd om de stukken te presenteren. De zogeheten non-disclosure agreement, het parlement van Suriname niet kan onthouden van informatie. We denken dat inderdaad dat u een weloverwogen besluit heeft genomen, maar we willen dat zien en we willen ervan overtuigd zijn. Ik kijk naar de bedragen', sprak Melvin Bouva (NDP).

Hij werd ondersteund door Misiekaba die zei uit te kijken naar de gevraagde documenten. Hoewel in de vergadering van maandag Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft benadrukt, dat de nieuwe ID-kaartenwet los staat van de overeenkomst met Vlatacom, blijft deze een punt van discussie tijdens de behandeling van de ontwerpwet. Na een lange schorsing van zo'n drie uren besloot Geerlings-Simons om de vergadering te verdagen naar morgen.

De deskundigen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Assembleeleden hebben aangegeven nog tijd nodig te hebben om het beschikbare materiaal verder te lezen. Asiskumar Gajadien (VHP) vroeg aan het eind van de vergadering gisteren nogmaals naar de documenten en wilt die graag vóór morgen, zodat ook deze doorgenomen kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten