- 'De gemeenschap is in rep en roer, omdat al deze dingen nu ook zijn weggegeven aan deze bandieten'
- 'De minister van RGB moet goed weten waarmee zij bezig is, omdat dit gewoon niet kan'
- 'Ik weiger partijmensen te beschermen en mee te gaan in deze blubber'
De perikelen rondom het sjoemelen met terreinen en bezittingen te Wageningen blijken maar niet op te houden, zo schrijft het Dagblad Suriname donderdag 8 november 2018. NDP-parlementariër en -hoofdbestuurslid Rachied Doekhie beweert uit het veld te zijn geïnformeerd dat ook het zaaizaadbedrijf te Wageningen, het hoofdkantoor van SML, het Cultureel Centrum Wageningen (CCW) en ook het grootste plein ter hoogte van het ziekenhuis zijn weggegeven aan zijn partijgenoot en ondernemer Johnny Mahespalsingh. Deze ondernemer staat in het kader van zijn bevoordeling door de regering ook 'Oom John' genoemd.
'Ik heb bijna 400 Whatsapp-berichten van de mensen uit Wageningen ontvangen hierover. De gemeenschap is in rep en roer, omdat al deze dingen nu ook zijn weggegeven aan deze bandieten, terwijl zij enkele maanden terug middels petitie al aandacht vroegen van DNA (De Nationale Assemblee)', zegt Doekhie.
Hij voert aan dat deze zaken ook naar boven zijn gekomen nadat zijn collega-Assembleelid van de VHP, Mahinder Jogi, enkele dagen geleden ook enkele zaken naar buiten bracht. De VHP’er zei dinsdag over documenten te beschikken, dat op 13 oktober 2017, de 72e verjaardag van president Desi Bouterse, onder D1882 is ingeschreven bij het hypotheekkantoor een areaal groot 37 hectare gelegen te Wageningen. Dezelfde dag is ook een stuk terrein met het nummer D1881 ingeschreven van 89 hectare gelegen aan de Oost-Westverbinding door de Westland Sama Group. Al deze uitgegeven terreinen maken volgens Jogi deel uit van de 52.000 hectare perceelland waaruit SML oorspronkelijk bestond.
Doekhie vindt, dat 'de personen die dit soort zaken het land en volk hebben aangedaan, wel eens terecht zouden moeten staan'. Eén van deze personen is de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien. 'De minister van RGB moet goed weten waarmee zij bezig is, omdat dit gewoon niet kan. Er zijn ook andere mensen die jaren wachten op een perceel, anderen hebben zaken gekocht, maar kunnen die niet op hun naam krijgen. Dan kunnen bepaalde figuren terreinen met een waarde van miljoenen krijgen binnen enkele seconden. De minister moet gaan kijken waar het wringt. Wie heeft het gedaan? Heeft het ministerie wel respect voor DNA en volk?', vraagt Doekhie.
Volgens de politicus heeft de districtscommissaris van Nickerie, Wedperkash Joeloemsingh, geen adviezen uitgebracht alvorens de terreinen zijn uitgegeven aan Mahespalsingh. 'Deze districtscommissaris weet niets en die arme man moet nu het veld ruimen, omdat hij niet heeft meegewerkt aan corruptieve praktijken. Nu moet hij naar Commewijne', aldus Doekhie die meer hierover tijdens de begrotingsbehandeling in DNA zal onthullen.
Doekhie beweert, dat er een geluidsbandje in omloop is waarin ‘Oom John’ te horen is. 'Daarin geeft hij aan dat hij zich niet druk maakt over de uitspraken en dat hij de lachende derde is. Hij zegt ook dat men de president verder moet vragen, want die weet van alles. Nu probeert Mahespalsingh de president ervan te betichten dat die meegedaan heeft aan deze rotzooi, terwijl het staatshoofd misschien te goeder trouw is geweest omdat andere zaken hem zijn voorgehouden. Ik heb ook met de president gesproken en ik weiger het te geloven', aldus Doekhie.
'Ik houd mijn mond niet, want toen ik in de oppositie zat heb ik dit soort taferelen met mijn leven bestreden. Ik moet dus een statement maken', benadrukt Doekhie. De NDP’er verwijst naar het geval 11 jaren geleden in De Nationale Assemblee waar hij een trap kreeg van zijn collega-Assembleelid van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo. Het was ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk die Doekhie als eerst omver duwde. Dit was tijdens de regering Venetiaan-Sardjoe. De PL-topman zat toen aan als parlementsvoorzitter.
Het parlement werd geleid door de plaatsvervangend voorzitter Caprino Alendy, toen Doekhie beschuldigingen over grondmalversaties uitte aan het adres van Somohardjo. Doekhie hield het parlement voor, over een doos vol met bewijsstukken te beschikken. 'Het ging toen ook om dit soort taferelen waarmee Somohardjo en Michael Jong Tjien Fa bezig waren in dit land. Vandaag is het dicht bij mijn bed, dus ik kan mijn mond dichthouden of mijn mond open maken. Ik weiger partijmensen te beschermen en mee te gaan in deze blubber', aldus Doekhie.
Volgens de politicus is hij kort voor het incident in december 2007 opgekomen voor een oude vrouw met een beperking van wie het erf gratis aan een Chinees was uitgegeven. Dat was volgens hem de aanleiding voor Somohardjo en Brunswijk om hem fysiek aan te pakken. 'Ik heb dus altijd een grote mond opgezet en mijn vrienden en partijgenoten moeten nu dus niet denken dat ik in een scenario ben.'
Doekhie benadrukt, dat hij liever had gezien dat deze bezittingen op de veiling waren gezet, waardoor zeker een bedrag van 60 tot 70 miljoen Amerikaanse dollar kon worden binnengehaald. 'De helft zou dan in de staatskas kunnen, terwijl de rest gespendeerd kon worden om de arme mensen daar tegemoet te komen door bijvoorbeeld de deplorabele huizen op te knappen. Ik vind het erg. Arme mensen die hun leven, bloed, zweet en tranen hebben gegeven in Wageningen en 40 tot 60 jaren in kapotte huizen op deze terreinen wonen, hebben heel hoge prijzen voor deze gronden moeten betalen. Deze ex-arbeiders van SML krijgen een pensioen van Srd 1 of Srd 2 van de staat. Kun je dat voorstellen? Terwijl anderen terreinen met een miljoenenwaarde gratis krijgen. Ik schrok mij een aap toen ik hoorde dat ook het zaaizaadbedrijf en het hoofdkantoor zijn weggegeven.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten