'Waarom moet een minister speciaal 3 tot 4 vliegtuigen pakken om naar buitenland te reizen voor bijwonen van kleine conferentie of bespreking van 3 uurtjes?'
Het is volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi tijd om schaarse middelen zodanig bij buitenlandse missies en diensten in te zetten, dat er maximaal rendement voor Suriname wordt gehaald. Daardoor moet als eerst aan de dienstreizen van ministers, vooral Financiën-minister Gillmore Hoefdraad, naar het buitenland, een halt worden toegeroepen.
'De minister van Financiën is meer op buitenlandse reis dan de minister van Buitenlandse Zaken. Hij gaat recent besprekingen voeren helemaal in het Midden-Oosten. Waarom moet een minister speciaal 3 tot 4 vliegtuigen pakken om naar het buitenland af te reizen voor het bijwonen van een kleine conferentie of bespreking van 3 uurtjes? Daarna keert die minister weer met 3 tot 4 vliegtuigen terug naar Suriname. Waarom zoveel geld uitgeven? Moet minister Hoefdraad echt persoonlijk in het buitenland aanwezig zijn om die besprekingen te voeren? Of is zijn werkdruk zo groot dat hij vaak behoefte heeft aan vakantie?', stelde de VHP’er deze week bij de behandeling van de ‘Wet vaststelling van regels voor de Buitenlandse Dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken’ (Wet Buitenlandse Dienst), aldus het Dagblad Suriname donderdag 22 november 2018.
Deze wet is dinsdag met 34 algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee.
Kijk en luister vanaf 1:34:00
Tot nu toe worden de diensten binnen het ministerie geregeld met circulaires en interne regelingen. Deze wet brengt hierin een verandering. Volgens de politicus moet een start worden gemaakt om buitenlandse diensten te groeperen naar regio, object en issue, waardoor ook een stukje deskundigheidsbevordering plaatsvindtop op de ambassades en consulaten van Suriname.
'Wanneer u Europa neemt en Brussel is het hart, dan moet ik daar mensen hebben die ook over handel, mensenrechten, milieubedreiging en klimaatsverandering kunnen praten', aldus de politicus. 'De president heeft in de loop van de tijd afgezanten benoemd. Er was een afgezant speciaal benoemd voor Indonesië, een afgezant speciaal voor de kwestie FFF (het Indiase palmoliebedrijf Foods, Fats & Fertilizers). Wat is het resultaat van de benoeming van al deze mensen? Hoeveel afgezanten hebben wij?', stelde Jogi. Vooral in de kwestie van FFF wilde de VHP’er weten of deze speciale afgezant in de achterliggende periode wel iets van deze deal heeft weten te bewerkstelligen. In 2008 had de topman van FFF, Sanjay Goenka, de eerste intentieverklaring getekend met de toenmalige Landbouwminister Kermechend Raghoebarsing in de regeerperiode Venetiaan-Sardjoe. Echter, 10 jaren later wacht het bedrijf nog steeds op groen licht. 'Als dat niet zo is, moeten wij dan nog iets verwachten van FFF?'
Jogi vindt dat mensen met specifieke opdrachten gestuurd moeten worden naar buitenlandse missies, om zodoende maximaal rendement te halen voor het land. 'De regering moet nu gericht gaan werken aan het upgraden van de verdiensten van het land. Anders gaan wij nog eens 43 jaren wachten met onze diplomatieke dienst. Laten wij de economische diplomatie welke de president zich in 2010 heeft voorgenomen en tot heden geen resultaat heeft opgeleverd, binden aan tijd en resultaat. De mensen in het Caribisch gebied, Nederlandse Antillen en Barbados willen landbouwproducten hebben. Personen moeten worden aangewezen om dat stukje dan te coördineren en binnen zes maanden rapportage te doen. Wanneer het resultaat van de rapportage mij dan niet schikt als regering, dan moeten de personen op de post worden bedankt. Zo moet dat ding gaan werken.'
Hij stelt voor om liever een werkcontract van een jaar te geven aan ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken die iets voor het land in het buitenland willen gaan betekenen. 'Degenen die het niet willen hebben, dan staat iemand anders in de rij', aldus de politicus.
De parlementariër vindt ook, dat elke ambassadepost van Suriname in het buitenland verplicht moet worden om per kwartaal of elke zes maanden te rapporteren.
Jogi hekelde ook het feit, dat president Desi Bouterse vorig jaar besloot om de agrément-verlening van de Nederlandse ambassadeur Anne van Leeuwen in te trekken. Hierdoor is de diplomatieke relatie met Nederland, waar een groot aantal Nederlanders van Surinaamse afkomst wonen, ernstig verstoord.
Ook de perikelen rondom het ambassadegebouw in Parijs is een hekelpunt. Jogi vindt daarom dat de bevoegdheden van het staatshoofd beter moeten worden bekeken. 'Dat mag de president, want het is een grondwettelijke bevoegdheid die hij heeft. Maar, is dat billijk? Een band hebben met Europa heeft economisch en financiële voordelen, dus daarmee moet rekening worden gehouden. Niet omdat er een arrestatiebevel is, moet dat op de weegschaal worden gelegd.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten