Verbazing bij advocaten, dat medeverdachten veel eerder zijn vrijgelaten
'In feite zei OM tegen 4 medeverdachten, dat zij lekker
naast hun vrouwtjes konden gaan slapen, terwijl Rosheuvel
dan lekker in de cel mocht blijven'
De rechter heeft gisteren het in opspraak geraakte hoofd van de Economische Controledienst, Edith Rosheuvel, op vrije voeten gesteld. De rechter ging mee met het verzoek van haar advocaten Benito Pick en Raoul Lobo, die op grond van het gelijkheidsbeginsel het niet juist vonden dat de voorlopige hechtenis van alle andere vier verdachten in deze zaak reeds in een vroeg stadium is opgeschort, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 21 november 2018.
Pick voerde in zijn verzoek aan, dat het de verdediging verbaast, dat na de inverzekeringstelling van Rosheuvel op 21 september, alle andere verdachten twee tot drie weken later in vrijheid zijn gesteld. Erger nog, het Openbaar Ministerie (OM) heeft de medeverdachten S.J. en K.R. op verzoek van de advocaat op vrije voeten gesteld, terwijl J. juist degene is die Rosheuvel telefonisch benaderde om zaken tegen een bepaalde prijs te regelen. Het ECD-hoofd, die inspecteur van politie is, heeft toen terstond aangeven dat zij niet omkoopbaar is. Daarna heeft J. volgens Pick contact opgenomen met K.R., die vervolgens de inspecteur van politie, E.M., benaderde.
Het was M. die weer contact opnam met Rosheuvel. Hoewel naar zeggen van J. hij een bedrag van Srd 160.000 via R. aan Rosheuvel heeft laten betalen, is er volgens de advocaat geen enkel bewijs dat zij dit geld in ontvangst heeft genomen.
'Het Openbaar Ministerie stelt dat juist J. en R. ambtshalve in vrijheid zijn gesteld, terwijl zij toegegeven hebben zich schuldig te hebben gemaakt aan omkoping en verduistering', aldus Pick.
Volgens de advocaat is het vreemd, dat J. steeds een brief via zijn advocaat laat sturen, waarin wordt aangegeven dat hij in het ziekenhuis is opgenomen. Hierdoor verschijnt deze verdachte niet op de strafzitting. Lobo ondersteunde het betoog van Pick en ging zover, door te stellen dat het OM flink steken heeft laten vallen in deze zaak. Hij vindt dat het OM misbruik heeft gemaakt van het opportuniteitsbeginsel. 'In feite zegt de vervolging aan de vier mannen, dat zij lekker naast hun vrouwtjes kunnen gaan slapen, terwijl de verdachte Rosheuvel dan lekker in de cel mag blijven. De rechter-commissaris heeft gezegd dat J. de grote veroorzaker is van al deze ellende', stelde Lobo.
Pick stoorde zich ook eraan, dat op de strafzitting van gisteren gebleken is dat medeverdachte I.B. niet door het OM is gedagvaard. Deze verdachte moet als getuige gehoord worden in de zaak van de medeverdachten, waarvoor het OM meer ruimte heeft gevraagd. Ook de andere verdachten zullen in elkaars zaken worden gehoord. De zaak is daarom ook nog niet voorgedragen door het OM.
De rechter ging uiteindelijk mee met het verzoek van de advocaten, onder de voorwaarde dat Rosheuvel bij elke behandeling van deze zaak aanwezig moet zijn op de strafzitting. Ook mag zij geen contact opnemen met de medeverdachten.
De zaak wordt nu op 15 januari 2019 verder behandeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten