‘Wij leren uit de historie’ - VHP eens met alle wijzigingsvoorstellen kieswetgeving
De kritiek vanuit verschillende politieke hoeken op zogenaamd verraad van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), vindt VHP-ondervoorzitter Asiskumar Gajadien ongegrond. Volgens de politicus heeft zijn partij juist veel geleerd uit de ontwikkelingen na de verkiezingen van 2010 en 2015.
'Na de verkiezingen van 2010 waren wij klaar om onze eigen kandidaat te kiezen als voorzitter van De Nationale Assemblee. Er zijn toen duidelijke afspraken gemaakt, maar uiteindelijk is het iets anders geworden vanwege de visie van bepaalde partijen. In 2015 hebben wij na de verkiezingen ook een soortgelijke situatie gezien. Terwijl wij in V7-verband de verkiezingen zijn ingegaan en bepaalde doelstellingen hadden, bleek al gauw dat twee gekozen leden van de BEP en PL eruit stapten en zelfstandig een regering vormden met de NDP. Dus wij leren allemaal uit de historie', zegt Gajadien woensdag 28 november 2018 in het Dagblad Suriname.
Er is kritiek geleverd op het besluit van de partij in de Staatsraad om geen afstand te nemen van de poging van de regering om de kieswetgeving zodanig te wijzigen, dat deze wijzigingen al bij de verkiezingen van 2020 gelden. Gajadien voert aan. dat de oude partners van het Nieuw Front en V7 direct na de verkiezingen van 2015 het unaniem eens waren, dat er een verandering in de kieswetgeving moest komen. Deze reactie was als gevolg van het aantal stemmen en de zetelverhouding van zowel De Nationale Assemblee, ressortraad en districtsraad. 'Het was duidelijk dat er een onevenredigheid was', stelt hij.
De VHP houdt morgen een persconferentie waarin de partij onder andere zal ingaan op de voorstellen tot wijziging van het kiesstelsel.
NPS-voorzitter Gregory Rusland zei tijdens de kranslegging op 25 november bij het standbeeld van overleden oud-vicepresident Henck Arron, dat partners nu tot alles in staat zijn wanneer zij zien dat zij een deel van de koek kunnen binnenhalen. Rusland riep op tot alertheid, omdat partners verraad willen plegen omwille van macht.
Gajadien benadrukt, dat de VHP zich niet aangesproken voelt door uitspraken van Rusland, aangezien de NPS-leider geen namen heeft genoemd. Er is bovendien ook geen ruzie met de NPS. Tegelijkertijd stelt hij, dat ook de NPS vaak heeft gesteld voorstander te zijn van wijziging van het kiesstelsel.
De partij-ondervoorzitter roept de partijen en politici die kritiek hebben op de voorgestelde wijzigingen om deze kwestie met een gezond verstand te bekijken.
Met de voorgestelde wijzigingen moeten combinaties vóór de verkiezing worden verboden, terwijl de 1% regeling voor politieke partijen om mee te kunnen doen aan de verkiezingen vervalt. De wijze van verkiezing van ressortraden wordt gewijzigd. Vooral het verbieden van pre-electorale combinaties is een heet hangijzer bij veel politieke partijen. Gajadien benadrukt dat zijn partij meegaat met alle voorgestelde wijzigingen van de regering. Hieronder vallen de artikelen 7, 14, 31 lid 1, 39 lid 1, 55 lid 1, 77 lid 1, 85 lid 1, 90 lid 1, 129 lid 1 en 131 lid 1 in de Kiesregeling, de artikelen artikel 7 lid 7, terwijl artikel 8 lid 1 van het Decreet Politieke Organisaties en artikel 163 van de Grondwet.
Het verbieden van pre-electorale combinaties is volgens Gajadien geen beperking voor partijen, aangezien het toch mogelijk is om samenwerkingen op andere manieren aan te gaan. 'Wij zijn content met de wijzigingen die tot nu zijn voorgesteld. Daarom staan wij open om die discussie te voeren in het parlement', aldus de politicus.
Een structurele wijziging volgens Gajadien is bij verkiezing van ressortraden. De samenstelling van de ressortraden zal na de wijziging voortaan plaatsvinden na de verkiezingen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelden en voorkeurstemmen. Hier wordt dus het stelsel van personenmeerderheid vervangen door het systeem van evenredige vertegenwoordiging. Personen die deelnemen aan de verkiezingen voor de ressortraad of districtsraad moeten in het district wonen en hun hoofd- of werkelijk verblijf daar hebben. 'Het zal dus alleen maar makkelijker worden, waardoor de zetelverdeling ook rechtvaardiger zal zijn', aldus de VHP’er.
In de media is ook vol afschuw gereageerd door Dayanand Dwarka, lid van de Politieke Raad van de VHP, over de recente ontwikkelingen binnen de Staatsraad. De politicus vindt dat hiermee voormalige partners van de VHP een dolksteek in de rug krijgen.
'Eén van de grootste problemen die vaak ontstaat, is onbegrip. Het zou goed zijn als men de zaken beter had bestudeerd', zegt Gajadien als reactie. Volgens hem werkt de leiding van de VHP naar eer en geweten en beste wil voor de samenleving. 'De VHP heeft als hoofddoel om dit land te redden', aldus de politicus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten