Generaal Alberto José Mejía van het Colombiaanse leger is op de hoogte van het bestaan van een plan om FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) te herfinancieren rug te betalen en degenen die daar achter zouden zitten zijn de voormalige leiders van de groep, meldde Radio Caracol 9 november 2018.
De zogenaamd uitgestorven Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten (FARC) wordt beschouwd als 'een criminele entiteit met strategische plannen', aldus Mejía. Hij voegde eraan toe, dat zijn troepen bereid zijn om deze mogelijke dreiging te neutraliseren. 'Daarvoor werken we ook' om tegemoet te komen 'aan de vereiste dynamiek'.
Mejía zelf was niet op de hoogte van een dergelijk plan om de FARC-guerrilla's in juli te
'heropvoeden'.
#ATENCIÓN | Comandante de las https://t.co/ZsOElt8dqG Gral. Alberto José Mejía aseguró que hay un plan para renacer a las Farc, LO MÁS GRAVE es que quienes estarían detrás de esto, serían antiguos dirigentes de la extinta guerrillera. pic.twitter.com/Wsqrq7G2ml— Margarita Restrepo (@MargaritaRepo) November 10, 2018
'Er is geen plan om de FARC te reconstrueren, er is een plan om de drugshandel te versterken, om actief te zijnin transnationale georganiseerde misdaad, om de hele drugshandelketen in bepaalde regio's van het land te domineren', had hij in een radio-interview gezegd.
De machtigste rebellengroep in Zuid-Amerika, die een halve eeuw lang err niet in slaagde de macht in Colombia te veroveren, zou zijn ontwapend en omgevormd tot een politieke partij als onderdeel van het vredesakkoord dat eind 2016 werd ondertekend. Het merendeel van de guerrillastrijders, zo'n 7.000, legden hun wapens neer, maar enkele honderden rebellen trokken zich terug uit de vredesonderhandelingen.
Volgens militaire inlichtingen hebben de dissidenten zonder eendrachtig bevel gewerkt en hebben ze een groep van 1.200 strijders verdeeld in sleutelgebieden voor drugshandel of illegale mijnbouw, hoewel de persberichten de rebellen hebben geschat op ongeveer 4.000, gebaseerd op 'cijfers van analyse centra en buitenlandse inlichtingendiensten'. Die berichten werden in juli gebagatelliseerd door de overheid, die amper toegaf dat er een 'restgroep met minder wapens en minder capaciteiten' was, maar die beoordeling zal waarschijnlijk veranderen in het licht van de nieuwe beschikbare informatie.
De voormalige communistische guerrilla, die besloot om het acroniem FARC in zijn politieke leven te houden, heeft de dood van zo'n 70 ex-strijders en verwanten aangeklaagd sinds de ondertekening van het vredesakkoord en enkele vermeende ernstige schendingen van de vredesverbintenissen met de uitgaande regering van Juan Manuel Santos.
(Suriname Mirror/Merco Press/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten