donderdag 29 november 2018

Controverse over documentaire in Colombia die oud-president Uribe omschrijft als 'Vijand van de Vrede

Uribe beweert, dat documentaire 'La Negociación' de waarheid verdraait


De première van de documentaire 'La Negociación' heeft tot grote controverse geleid in de politiek van Colombia, met Alvaro Uribe, voormalig president en huidig ​​senator van de Centro Democratico-partij, die de documentaire beschuldigt van het verdraaien van de waarheid door hem te beschrijven als een 'vijand van de vrede' tijdens het onderhandelingsproces.


'La Negociación', geproduceerd door Margarita Martínez, onthult ongepubliceerde beelden van het vredesakkoord tussen de ex-guerrilla's van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en de regering van de toenmalige president Juan Manuel Santos, in Havana, Cuba.



'Gentlemen van Cinema Colombia: ze missen objectiviteit wanneer ze ons, Fernando Londoño en mij, beschuldigen van het zijn van vijanden van de vrede. Toen het Nee de volksstemming won, hebben we voorgesteld om de overeenkomsten te wijzigen, niet om ze te schrappen. De regering negeerde de volksstemming in een belediging van de democratie', zei Uribe publiekelijk.



Terwijl tot nu toe wat bekend is van de documentaire slechts informatie is die is verzameld uit de trailer, is de voormalige president duidelijk geïrriteerd door de film en begon zelfs commentaar te geven op social media, dat deze zou worden verwijderd uit de bioscopen van Cinema Colombia, waar de film zou worden vertoond.


Margarita Martinez verklaarde dat 'van hen (Uribe en bondgenoten) op geen enkele manier wordt beweerd, dat zij vijanden van de vrede zijn'. Ze voegde eraan toe, dat de documentaire een intieme blik is (achter de schermen) van het onderhandelingsproces om de FARC-guerrilla's hun wapens in te laten leveren en te demobiliseren en vervolgens een overgang maken naar het burgerlijke en politieke leven.



Ondanks wat het product heeft gezegd over het vastleggen van de objectiviteit van het vredesproces, is er ook ruimte voor interpretaties en subjectiviteiten binnen het kader van de documentaire.

Volgens het onderzoek van Daniela Zavala, in het geval van cinema, wordt de documentaire beschouwd als een creatieve interpretatie van de realiteit, omdat deze een narratieve modus en een subjectieve kijk heeft. 'De realiteit wordt gerepresenteerd vanuit het perspectief van de auteur of regisseur, dus soms wordt de echte realiteit aangepast.' Ze waarschuwt echter, dat deze definitie in veel gevallen niet correct is, aangezien een documentaire in feite streeft naar objectiviteit.

(Suriname Mirror/PanAm Post/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten