maandag 5 november 2018

'Als Isla/PdVSA-raffinaderij nu sluit dan vertoont Curaçaose economie in 2019 -2,5 procent krimp'

Waarnemend- president Matroos-Lasten van CBCS schetst te verwachten krimp na sluiting Isla


Als de Isla/PdVSA-raffinaderij (Petróleos de Venezuela S.A.) nu de poorten zou sluiten en zou worden stilgelegd vertoont de Curaçaose economie, het bruto binnenlands product (bbp), volgend jaar niet de verwachte +0,4 procent groei maar een -2,5 procent krimp. Dit jongste cijfer over het belang van de Curaçaose raffinaderij voor de economische bedrijvigheid is afkomstig van de Centrale Bank CBCS en werd afgelopen week genoemd door waarnemend-president Leila Matroos-Lasten in een speech voor de Rotary Club Curaçao. Dat bericht vandaag, maandag 5 november 2018, het Antilliaans Dagblad.

De integrale toespraak staat ook op de website van de CBCS.



Om de invloed van de handelsrelatie met Venezuela op het bbp van Curaçao te bepalen, heeft de Centrale Bank twee scenario’s in kaart gebracht: eentje waarin alle handelstransacties zouden wegvallen en een waarin alle transacties die alleen op de door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA gerunde Isla betrekking hebben zouden ophouden.

Letterlijk zegt de president ad interim van de CBCS het zo: 'As Venezuela is one of Curaçao’s main trading partners, a discontinuation of all trade will have a negative effect on real GDP, causing a contraction of 5,2% in Curaçao whilst the effect of the closing of only the Isla refinery would mean that the real GDP of Curaçao would contract by 2,5%.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten