vrijdag 12 oktober 2018

Staatssecretaris Knops: 'Nederland zoekt geen nieuwe exploitant voor de Isla-raffinaderij, Curaçao'

'Waar mogelijk biedt Nederland hulp, maar neemt geen verantwoordelijkheden Curaçao over'


Berichten dat Nederland een nieuwe exploitant zoekt voor de Isla-raffinaderij zijn onjuist. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties legt de verantwoordelijkheid hiervoor nadrukkelijk bij Curaçao, bleek bij de behandeling van de begroting 2018 Koninkrijksrelaties, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 12 oktober 2018.

Knops antwoordde dat aan GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok, die een tegenstelling zag in de hulp van Nederland bij de exploitatie en de afzijdigheid bij de bescherming van burgers tegen de uitstoot van de raffinaderij.

Maar, helemaal afzijdig blijft Nederland niet bij de zoektocht naar een exploitant. 'Curaçao draagt zelf verantwoordelijkheid voor het vinden van een nieuwe exploitant. Waar mogelijk biedt Nederland hulp en bijstand, maar neemt daarbij geen verantwoordelijkheden van het land Curaçao over.'

In zijn antwoorden op vragen in de begrotingsbehandeling kreeg Knops het niet moeilijk. De meeste vragen kon hij zonder moeite beantwoorden en waren bovendien vaak een herhaling van eerdere debatten en Kamervragen. Zo blijft de PVV vragen om een ‘dominante rol’ voor gezaghebber Edison Rijna van Bonaire, die ‘goede plannen’ heeft. Dat is niet mogelijk, aldus Knops, want de bevoegdheden zijn vastgelegd in de Wet openbare lichamen BES (WolBES). Het Bestuurscollege beslist verder zelf over de verdeling van taken.

Tegen Kamerlid André Bosman (VVD) zei Knops, dat er geen behoefte is aan een evaluatie of herziening van het Statuut. In staatkundige discussies hebben de landen geen zin, maar wel aan praktische samenwerking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten