zaterdag 20 oktober 2018

'Lio kuutu' van granman Albert Aboikoni der Saramaccaners week uitgesteld

Overmachtsituatie vanwege beëdiging Humphrey Jeroe en Frederik Finisie tot districtscommissaris van Boven-Suriname en Brokopondo


De 'Lio kuutu' die granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners van 25 tot en met 28 oktober zou houden in zijn residentie te Asidonhopo is een week uitgesteld. De bijeenkomst staat nu gepland voor 2 november tot en met 4 november. De vertrekdag is 1 november. 

Martin Pansa, die medebelast is met de organisatie, zegt vrijdagavond 19 oktober 2018 op de website vaan de Ware Tijd, dat de verschuiving met overmacht te maken heeft.

Die overmachtsituatie komt onder meer door de beëdiging van Humphrey Jeroe en Frederik Finisie dit weekend tot respectievelijk districtscommissaris van het resort Boven-Suriname en Brokopondo. Zij zijn als districtscommissaris mede belast met de voorbereidingen van de traditionele bijeenkomst en moeten volgens Pansa de ruimte krijgen om zaken die gepaard gaan met hun functie in orde te maken. Daarnaast moeten er nog wat logistieke zaken rondom de krutu geregeld worden.

Op de 'Lio kuutu' zal gesproken worden over de ontwikkeling van de Saramaccaanse gemeenschap. Het grootopperhoofd komt bijeen met traditionele gezagsdragers, vertegenwoordigers van functionele groepen en organisaties en andere genodigden om te praten over hoe er een Saamaka-economie gecreëerd kan worden die kan bijdragen aan de landelijke ontwikkeling.

Het stamhoofd voert voorafgaand aan de bijeenkomst gesprekken met vertegenwoordigers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, bedrijven, non-gouvernementele organisaties  en internationale organisaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten