maandag 22 oktober 2018

Fikse boete voor man die met 360.000 euro en 90.000 Amerikaanse dollar naar VS wilde vertrekken

Reiziger doet op advies notaris aangifte bij douane J.A. Pengelluchthaven van geld in bagage...

De man had in een cashtransactie onroerend goed verkocht voor 750.000 euro

 
Een man die vrijdag op vertrek stond naar de Verenigde Staten met een fors geldbedrag in zijn bagage, kreeg een fikse boete opgelegd wegens poging tot smokkel, aldus vandaag, maandag 22 oktober 2018, de Ware Tijd..Hij had 360.000 euro en 90.000 Amerikaanse dollar bij zich. Tussen de man en het Openbaar Ministerie werd een overeenkomst getekend waarin werd vastgelegd, dat hij de helft van het geld als boete zou betalen voor het niet volgen van de gebruikelijke procedure bij geldtransport en dat hij niet zou procederen tegen de Staat. Onder begeleiding van de politie heeft de verdachte vrijdag 180.000 euro en 45.000 Amerikaanse dollar gestort op rekeningen van de Staat.

De reiziger was naar verluidt niets vermoedend met het geld en enkele documenten naar de douane op de luchthaven te Zanderij gegaan om aan te geven dat hij een grote som geld bij zich had, op advies van een notaris. Hij werd aangehouden, omdat passagiers maximaal tienduizend Amerikaanse  dollar mogen meenemen.

Officier van Justitie Roy Elgin gelaste inbeslagname van het geld en inverzekeringstelling, zodat onderzoek gedaan kon worden naar mogelijk strafbare feiten, zoals witwassen.

Uit het voorlopig onderzoek kwam naar voren, dat de Deviezencommissie en de Dienst Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole niet waren gevraagd om een deviezenexportvergunning. Ook was er geen melding gepleegd bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. De man die in San Diego, VS, woont, dreigde via zijn advocaat een Kort Geding tegen de Staat aan te spannen, waarna ook procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday zich met de zaak ging bemoeien.

Intussen was uit documenten gebleken, dat de verdachte in een cashtransactie onroerend goed had verkocht voor 750.000 euro. Als betaling had de notaris, bij wie de verkoopakte is gepasseerd, tweehonderdduizend euro ontvangen. Hij blijkt de man te hebben geadviseerd het document naar het Engels en Chinees te vertalen en deze bij vertrek op de luchthaven ook te tonen aan de douane, waardoor hij zonder problemen zijn geld zou kunnen meenemen. Nietsvermoedend volgde de passagier dat advies op en meldde zich vrijdag argeloos bij de douane te Zanderij, waarna hij werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij illegale zaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten