Brazilië gaat zondag 7 oktober 2018 naar de stembus om 27 nieuwe gouverneurs voor de staten, 54 senatoren en bijna 1.600 parlementariërs te kiezen. De meeste aandacht gaat echter uit naar de vraag: wie wordt de nieuwe president?
Volgens een ultieme poll zou de gecontesteerde Jair Bolsonaro in een tweede verkiezingsronde de Braziliaanse presidentsverkiezingen winnen. Mogelijk heeft de extreemrechtse kandidaat die tweede ronde zelfs niet nodig.
Jair Bolsonaro lijkt zijn voorsprong op zijn belangrijkste uitdager, Fernando Haddad, uit te breiden. Volgens de laatste poll haalt de extreemrechtse Bolsonaro 36,7 procent van de stemmen, waar hij bij de vorige peiling nog op 28,2 procent stond.
Haddad, die opkomt voor de Arbeiderspartij van de voor corruptie veroordeelde voormalige president Lula, ziet zijn steun dan weer een beetje slinken. Waar hij eerder nog 25,2 procent haalde, strand de burgemeester van Sao Paulo nu op 24 procent.
Als de blanco en ongeldige stemmen niet meegeteld worden, komt Bolsonaro volgens de laatste poll zelfs aan 42,6 procent, Haddad strandt dan op 27,8 procent. Als de steun van de voormalige legerkapitein Bolsonaro nog een beetje groeit, komt er dus zelfs geen tweede ronde. Moest die ronde, die op 28 oktober zou plaatsvinden, er toch komen, dan zou Bolsonaro volgens peiling 45,2 procent halen en Haddad 38,7 procent.
If Jair Bolsonaro wins Brazil's election, the survival of democracy in Latin America's largest country could be put at risk pic.twitter.com/VUWRGuiVW1— The Economist (@TheEconomist) October 6, 2018
Bolsonaro (63) staat wereldwijd bekend om zijn vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische standpunten. De aartsconservatieve katholiek dweept met de militaire dictatuur die Brazilië tussen 1964 en 1985 in haar greep had en is openlijk voorstander van marteling. Hij omschrijft donkere Brazilianen als dik en lui en wil inheemse stammen uit hun beschermde leefgebieden zetten.
"To call him Latin America’s Donald Trump...is much too kind. [Jair] Bolsonaro is a misogynist and homophobe...He praises torturers and the military dictatorship that ran Brazil from 1964 to 1985. He recently called for political opponents to be shot." https://t.co/GbtQaGryxz pic.twitter.com/T20T03ekwA— Kenneth Roth (@KenRoth) October 6, 2018
Over zijn collega-politicus Maria do Rosario zei Bolsonaro, dat ze zo lelijk is, dat hij haar niet zou verkrachten. Ook lhbt'ers kunnen niet op zijn medeleven rekenen: in 2011 liet de oud-militair weten dat hij liever heeft dat zijn zoon omkomt bij een auto-ongeluk dan dat hij homoseksueel blijkt te zijn. Homofobie komt volgens Bolsonaro helemaal niet voor in Brazilië, maar wordt door homoseksuelen aangewend om hun politieke agenda te dienen. 'Ze willen onze kinderen bereiken om de kinderen in homoseksuele volwassenen te veranderen, zodat die hen in de toekomst seksueel kunnen bevredigen. Dit zijn de fundamentalistische homogroepen die proberen de samenleving over te nemen.'
Ondanks zijn extreme standpunten is Bolsonaro populair.
Critici zien de conservatief echter als een gevaar voor de Braziliaanse democratie.
It may be raining but hundreds of people have turned up for an #EleNão (#NotHim) protest in São Paulo against far-right presidential candidate Jair Bolsonaro ahead of the first round of elections in Brazil tomorrow #Eleicoes2018 pic.twitter.com/V3YJHKOrki— Kassy Cho (@kassyapple) October 6, 2018
(Suriname Mirror/Reuters/Nu.nl/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten