woensdag 12 september 2018

‘Dichter in de jungle’, boek over John Gabriel Stedman (1744-1797), een Schots-Nederlandse officier

Roelof van Gelder beschrijft op beeldende wijze het bewogen leven van John Gabriel Stedman


Bij Uitgeverij Atlas Contact verschijnt 5 oktober 2018 ‘Dichter in de jungle’ over John Gabriel Stedman (1744 – 1797) geschreven door Roelof van Gelder. 

John Gabriel Stedman, een Schots-Nederlandse officier, wordt ook wel de schrijver van ‘de Max Havelaar van Suriname’ genoemd. In 1796 verscheen in Londen zijn boek 'Narrative, of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam'.

Stedman maakte eerder deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. Het boek was geïllustreerd met tachtig op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes. Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands.

John Gabriel Stedman beschreef gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven, hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernijgeschiedenis.

Toch is ‘Dichter in de jungle‘ geen studie over slavernij of abolitionisme. Het is een indrukwekkende biografie waarin Roelof van Gelder op beeldende wijze het bewogen leven van John Gabriel Stedman beschrijft. Hij baseerde zich daarbij onder andere op Stedmans dagboeken, brieven en memoires en is erin geslaagd de man in zijn tijd en wereld begrijpelijk te maken voor de lezer van nu.

Roelof van Gelder is historicus en was redacteur van NRC Handelsblad. Maritieme en culturele geschiedenis van Nederland

'Ik ben geboren in 1948 geboren in Bergen (NH), deed in 1966 eindexamen beta aan het Murmellius Gymnasium te Alkmaar. Na een korte studie geologie aan de Universiteit van Amsterdam studeerde ik geschiedenis aan dezelfde universiteit. Na het doctoraalexamen was ik enkele jaren werkzaam in het onderwijs. In 1978 werd ik vast medewerker van de kunstredactie van NRC Handelsblad; later - tot 2009 - redacteur boeken van deze krant.

Naast mijn journalistieke werk deed ik historisch onderzoek met de nadruk op de Nederlandse culturele en overzeese geschiedenis van de vroegmoderne tijd. Mijn bijzonder belangstelling gaat uit naar het gebruik van egodocumenten als bron, dat wil zeggen naar dagboeken, reisbeschrijvingen, brieven en memoires. Ik publiceerde een aantal boeken en vele artikelen op deze gebieden, werkte mee aan historische tentoonstellingen en televisieproducties en gaf vele lezingen en colleges. 

In 1997 promoveerde ik op Het Oostindisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC 1600-1800.
Andere boeken zijn: Naporra’s omweg. Het leven van een VOC-matroos (1731-1793) (Amsterdam 2003). Over de Pruisische boerenzoon Georg Naporra.
en
Zeepost, nooit bezorgde brieven uit de 17de en 18de eeuw (Amsterdam 2008)
Mijn laatste boek is Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729), Amsterdam 2012; genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013, de AKO Literatuurprijs 2013, de Zeeuwse Boekenprijs 2013, de Biografieprijs 2014.
'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten