dinsdag 21 augustus 2018

Recente peiling toont winst voor voormalig president Lula da Silva bij Braziliaanse presidentsverkiezingen

Verwacht wordt dat verkiezingsautoriteiten Lula uitsluiten vanwege veroordeling wegens corruptie


De gevangen voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva heeft zijn steun met 5 procent verhoogd en zou de presidentsverkiezingen in Brazilië winnen als hij mocht deelnemen, zo bleek maandag 20 augustus 2018  uit een peiling van CNT / MDA

Uit de enquête, die voor het laatst in mei werd gehouden, blijkt dat bijna de helft van de supporters van de linkse leider hun stem zou overdragen aan zijn 'running mate' Fernando Haddad als Lula zou worden uitgesloten van deelname aan de meest onzekere Braziliaanse verkiezingsrace in decennia.



De Braziliaanse munt real leed verlies onder Latijns-Amerikaanse valuta nadat de peiling toonde dat de favoriete kandidaat onder investeerders Geraldo Alckmin, de kandidaat die waarschijnlijk fiscale hervormingen gaat doorvoeren, ver achterblijft bij zijn rivalen.

Verwacht wordt dat verkiezingsautoriteiten Lula zullen uitsluiten van de verkiezingen vanwege een veroordeling wegens corruptie. Ondanks dat, behaalde hij 37,3 procent van de kiezer in de laatste peiling, een stijging van 32,4 procent in dezelfde peiling in mei.

Zijn naaste rivaal was de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro met 18,3 procent, gevolgd door milieudeskundige Marina Silva met 5,6 procent en de ondernemersvriendelijke Alckmin met 4,9 procent.

Ondersteuning voor Marina Silva en de centrum-linkse kandidaat Ciro Gomes is sinds de peiling in mei wat weggevallen, terwijl de steun voor Bolsonaro is toegenomen. Alckmin, voormalig gouverneur van de staat Sao Paulo, heeft ook marginaal terrein gewonnen.

Het was de eerste grote peiling sinds de kandidaturen vorige week officieel werden geregistreerd, maar het leverde geen resultaten op voor het waarschijnlijke scenario van een race zonder Lula. Lula's supporters werd gevraagd wie ze zouden steunen als hij uit de race was en 17,3 procent van de ondervraagde mensen zei dat ze hun stem zouden uitbrengen op Haddad, een voormalige burgemeester van Sao Paulo. Nog eens 11,9 procent van de ondervraagde kiezers zou ovverstappen naar Marina Silva, 9,6 procent naar Gomes, 6,2 procent naar Bolsonaro en 3,7 procent naar Alckmin.

Lula, de eerste president van de Braziliaanse arbeidersklasse en wiens sociale beleid miljoenen mensen uit de armoede heeft gehaald in de grootste natie van Latijns-Amerika, werd in april gevangen gezet om een  ​​gevangenisstraf van 12 jaar uit te zitten voor het ontvangen van steekpenningen.

Het landelijke onderzoek onder 2.002 mensen werd uitgevoerd door MDA voor MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra), de transportsector lobby CNT (Confederação Nacional do Transporte), tussen 15 en 18 augustus en heeft een foutenmarge van 2,2 procentpunten.

(Suriname Mirror/Reuters/Issuu Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten