dinsdag 7 augustus 2018

Brazilië heeft de noordgrens met Venezuela na paar uur weer heropend

Hooggerechtshof beveelt dat de grens weer voor iedereen geopend moet zijn

'Niet gerechtvaardigd om het gemakkelijke pad te nemen om de deuren te sluiten vanwege problemen bij opvangen vluchtelingen'


Brazilië heeft de noordgrens met Venezuela weer heropend voor diegenen die de economische en politieke onrust daar ontvluchtten, na het kort te hebben gesloten. Het Hooggerechtshof vernietigde een eerder bevel om de grens te sluiten totdat Brazilië de juiste voorwaarden kon scheppen om de enorme toestroom van mensen te ontvangen. 

Autoriteiten in de staat Roraima in het Amazonegebied van Brazilië zeggen, dat elke dag zo'n 500 Venezolanen de grens oversteken. De grens werd maandag 6 augustus 2018 heropend voor Venezolaanse migranten na een paar uur.


'Het is niet gerechtvaardigd om het gemakkelijke pad te nemen om 'de deuren te sluiten' vanwege problemen bij het opvangen van vluchtelingen', zei rechter Rosa Weber van het Hooggerechtshof, in haar uitspraak die kort voor middernacht werd uitgesproken:



De tijdelijke beschikking van een lagere rechter stelde dat de grens zou open blijven voor Brazilianen en andere niet-Venezolanen. Het moest ook open zijn voor Venezolanen die uit Brazilië naar het noorden vertrokken. Zee- en luchtgrenzen werden niet beïnvloed door de uitspraak.

Vele duizenden Venezolanen zijn in de afgelopen drie jaar de buurlanden in gevlucht, vooral Colombia en Brazilië, op zoek naar betere economische omstandigheden.

Een schijnbare moordaanslag op de Venezolaanse president Nicolás Maduro in het weekend heeft de spanningen in het land vergroot.

De meesten die in de afgelopen maanden de grens met Brazilië zijn overgestoken leven in afschuwelijke omstandigheden in de straten van Boa Vista, de verarmde hoofdstad van Roraima, in het hart van het Amazonegebied.

Maandenlang hebben autoriteiten in Roraima opgeroepen de grens te sluiten. Ze zeggen dat de openbare diensten zijn ingestort en dat migratie tot een sterke toename van de criminaliteit heeft geleid. De centrale regering van Brazilië was tegen elke sluiting van de grens en zei dat de gewone Venezolanen de gevolgen ondervinden van een humanitaire crisis en dat Brazilië moet blijven helpen.

(Suriname Mirror/BBC/Al Jazeera/Twitter/O Coletivo/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten