vrijdag 24 augustus 2018

Assemblee keurt Ontslagwet 2018 goed en wet Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Beide wetten vervangen wetten uit de jaren tachtig

Ontslagwet 'regelt' nu ook de de positie van zwangere vrouwen


De Nationale Assemblee heeft gistermiddag met algemene 26 stemmen de gemoderniseerde arbeidswetgeving goedgekeurd. De belangrijke wetten - ‘Conversie arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd naar arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd’ en de ‘Ontslagwet 2018’ - zijn volgens waarnemend voorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP), efficiënt behandeld, zo meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 augustus 2018.


Beide wetten voorzien in ingrijpende maatregelen. In de Ontslagwet staat hoe ontslag moet worden aangevraagd en afgehandeld. In deze wet is ook de positie van zwangere vrouwen geregeld. Zwangerschap mag niet langer een reden zijn om een vrouwelijke medewerker te ontslaan. Deze maatregel gaat heel ver, omdat het voorziet in verloven en alle ziektedagen die te maken hebben met of als gevolg van de zwangerschap aan de vrouw moeten worden toegewezen.

Beide wetten komen in de plaats van eerdere uit de jaren tachtig. Het decreet van 1983 had een eenzijdig karakter, waarbij alleen de minister van Arbeid kon beslissen over het wel of niet toewijzen van een ontslagaanvraag in de particuliere sector. De bewindsman is in de nieuwe wet slechts een formaliteit.

Volgens de nieuwe wetgeving moet een commissie de ontslagaanvraag in behandeling nemen. Indien een werkgever of werknemer het niet eens is met het besluit van de ontslagcommissie kan de kwestie aan de rechter worden voorgelegd.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten