(Bron foto: ABN-AMRO) |
'De Surinaamse banken staan op omvallen'
Duizenden Surinaamse Nederlanders die in Suriname woonachtig zijn en een bankrekening hebben bij ABN AMRO moeten deze opzeggen. Doen ze dat niet, dan doet ABN AMRO dat zelf voor ze. De bank wil, net als veel andere banken, zo min mogelijk met het land van Desi Bouterse te maken hebben. Nu de Surinaamse banken op omvallen staan is het de vraag of Surinamers nog ergens heen kunnen met hun geld. Dit meldt het Nederlandse actualiteitenprogramma EenVandaag vandaag, maandag 20 augustus 2018.
De bank stopt de dienstverlening in 100 landen, in die landen maken 15.000 klanten gebruik van een ABN AMRO bankrekening. Suriname is één van deze landen.
Pieter van Maele, oud Suriname-correspondent van onder andere Trouw, legt uit waarom het voor banken weinig interessant is om klanten in Suriname te hebben.
'Desi Bouterse heeft sinds zijn aantreden in 2010 veel meer geld uitgegeven dan er binnenkwam. Dat heeft vooral sinds 2015 voor enorme financiële problemen gezorgd. Met onder andere een munt die de helft van zijn waarde is verloren.'
Volgens Van Maele staat de Surinaamse bank zo goed als op omvallen. Surinamers die hun geld op een Surinaamse bankrekening hebben kunnen vaak geen kant op met hun geld, terwijl veel Surinamers op zoek willen naar een veilige plek om hun geld te bewaren.
Robin de Jongh, directeur risico-management van ABN AMRO, zegt klanten genoeg tijd te geven om op zoek te gaan naar alternatieven. Ook zou het mogelijk moeten blijven om pensioen en AOW te ontvangen in Suriname. De Jongh: ' Als er echt iets heel specifieks aan de hand is dan vragen we de klant contact op te nemen met de bank en dan gaan we kijken naar de situatie en dan komen we er eigenlijk altijd wel uit.'
(Suriname Mirror/Radio EenVandaag)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten