'Regering geeft een duidelijk teken dat zij het parlement negeert en desavoueert'
'President Bouterse lijkt dictatoriaal beleid te voeren, waarbij Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons niets in de melk te brokkelen lijkt te hebben'
De Pertjajah Luhur (PL) maakt zich bijzonder grote zorgen over wat de regering met de Alcoa heeft afgesproken. 'We weten als parlement niet wat er precies is overeengekomen en of het goed of slecht is voor Suriname. We zijn in deze niet gekend als vertegenwoordigers van het volk', zegt partijvoorzitter Paul Somohardjo vandaag, donderdag 26 juli 2018, op Starnieuws.
Volgens Somohardjo wordt een dictatoriaal beleid gevoerd door president Desi Bouterse, waarbij Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons niets in de melk te brokkelen lijkt te hebben.
De politicus stelt, dat de regering hiermee een duidelijk teken geeft dat zij het parlement negeert en desavoueert.
'We zijn als volk en volksvertegenwoordigers bijzonder gedesavoueerd. En als men niet naar ons luistert, dan wil dat zeggen dat men ook niet naar het volk luistert', vindt Somohardjo.
'Als er geen duidelijkheid komt over de Brokopondo Overeenkomst en de afspraken die zijn gemaakt tussen de regering en de Alcoa, zullen wij tijdens de begrotingsbehandeling zeker niet meewerken aan goedkeuring van de begroting', zegt de politicus, die ook fractieleider is van de partij.
Somohardjo voert aan, dat volgens haar taakstelling de regering verantwoording moet afleggen aan het parlement, maar dat gebeurt in de praktijk niet. De PL-voorzitter vindt dat het parlement, met Geerlings-Simons als voorzitster voorop, duidelijk moet laten zien dat dit hoogste college van Staat geen aanhangsel is van de regering. 'Simons wacht op een briefje van de regering, maar dat briefje komt niet.'
De Nationale Assemblee had in eerste instantie geëist, dat de regering een nieuwe overeenkomst aan haar zou voorleggen, omdat zowel coalitie als oppositie het erover eens was dat het oorspronkelijke voorstel niet voldeed. Uit een meest recente verklaring van de Alcoa blijkt echter, dat zij al toestemming had gekregen van de regering om onder andere de Suralco raffinaderij te ontmantelen.
'Ik had keer op keer gezegd dat de coalitie eigenlijk een aanhangsel is van deze regering. Maar bij de begrotingsbehandeling zullen wij als oppositie wel degelijk onze tanden laten zien. We zullen de regering zeker op dit stuk heel kritisch beoordelen en als het nodig is zullen we onze medewerking niet verlenen bij de goedkeuring van de desbetreffende begroting. Trouwens, wat valt dan goed te keuren?'
De tekst van de verklaring van Alcoa van 19 juli:
•
In november 2015 besloot de Alcoa de productie van de
Suralco-raffinaderij geleidelijk aan te reduceren, nadat grondig
onderzoek en analyse hadden uitgewezen, dat de raffinaderij niet meer
rendabel kon zijn. Deze resultaten en conclusies zijn uitvoerig
besproken met de Surinaamse Regering, vóórdat de productie volledig is
stilgelegd.
•
In 2016 bereikte Alcoa, na aanvullende besprekingen over de toekomst
van de raffinaderij, een akkoord met de Surinaamse Regering, via de
Presidentiële Onderhandelingscommissie voor de Bauxietindustrie, om de
Suralco-raffinaderij permanent te sluiten en te ontmantelen.
•
De plannen voor de ontmanteling van de Suralco-raffinaderij zijn
grondig en zorgvuldig ontwikkeld volgens de juiste veiligheids- en
milieustandaarden.
•
In de afgelopen zes maanden heeft de Presidentiële
Onderhandelingscommissie voor de Bauxietindustrie plannen van Suralco
voor de ontmanteling grondig beoordeeld en goedgekeurd.
•
Wegens afspraken met betrekking het delen van vertrouwelijk informatie,
is het eerder niet mogelijk geweest details over de onderhandelingen
tussen Alcoa en de Presidentiële Onderhandelingscommissie uit te geven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten