Pijnpunten zijn achteruitgang kwaliteit van zorg, late uitbetaling salarissen en tekort aan benodigdheden op werkvloer
De problemen binnen de gezondheidszorg zijn onlangs op de ontleedtafel gelegd door de leiding van het collectief van gezondheidsbonden en de Nationale Ziekenhuisraad (NZR). Zij concluderen dat een nog grotere bundeling van de bonden en de NZR meer dan noodzakelijk is en zij hebben afspraken gemaakt over hoe, wanneer en op welke wijze samen zal worden opgetreden. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 7 juli 2018.
Onder meer de achteruitgang van de kwaliteit van de zorg, de late uitbetaling van salarissen en het tekort aan benodigdheden op de werkvloer, zijn als pijnpunten aangehaald door de bonden.
Het collectief bestaat uit bonden van personen werkzaam bij het Diakonessenhuis, het R.K-ziekenhuis, het Lachmipersad Mungra ziekenhuis, de stichting Regionale Gezondheidsdienst, de Medische zending en de Bedrijven Geneesmiddelen Voorziening Suriname.
Andere problemen betreffen de overeenkomsten die niet kunnen worden aangegaan door het tekort aan voldoende middelen, getekende overeenkomsten die niet uitgevoerd kunnen worden, voorzieningen binnen de geneesmiddelen klapper die steeds minder worden en het feit dat zorggenieters steeds moeten betalen, of voor bezoeken aan de dokter, of bij het afhalen van medicijnen bij de apotheken.
Het collectief schrijft in zijn gezondheidsbulletin, dat het vaak met de minister van Volksgezondheid en de adviesgroep van het Kabinet van de President gesprekken heeft gevoerd over de problemen. De NZR heeft volgens het collectief aangegeven te kampen met identieke problemen.
Gesprekken met de twee eerdergenoemde instanties hebben geen enkele structurele oplossing teweeggebracht, integendeel wordt de situatie erger, zegt het collectief.
De problemen met het SZF (Stichting Staatsziekenfonds) hebben een structureel karakter aangenomen, zo zijn onder meer de tarieven achterhaald en wordt stroef uitbetaald.
De betalingen aan leveranciers zijn een ander zorgpunt. De continuïteit van de zorg van de inrichtingen is voor een groot deel afhankelijk van de leverancier. Bij alle gezondheidsinstellingen wordt er gevreesd voor het moment waarop men niet meer is staat zal zijn de leveranciers te betalen. Dat zal het moment zijn waarop de zorg in elkaar zal storten, schrijft het collectief.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten