De ambassades van 12 landen en meerdere internationale organisaties hebben er donderdag 26 juli 2018 bij de Colombiaanse regering op aangedrongen om journalisten te beschermen na een piek in doodsbedreigingen van extreemrechtse activisten.
In een persbericht (zie hierna) zeiden de ambassades, dat ze 'onze diepe bezorgdheid over de toename van doodsbedreigingen dit jaar publiekelijk wilden uiten'.
Volgens de ambassades en de Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP) zijn minstens 124 journalisten bedreigd in meer dan 100 doodsbedreigingen tot nu toe dit jaar, een stijging van 48% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 'We herinneren de nationale en regionale autoriteiten aan hun verantwoordelijkheid om de bescherming van alle journalisten te garanderen', aldus de ambassades.
Organizaciones internacionales, preocupadas por amenazas a periodistas colombianos https://t.co/tml9eFeIxe vía @rcnradio— FLIP (@FLIP_org) July 27, 2018
Aanvallen op persvrijheid in Colombia bereikten recordniveaus in 2017
Landen en organisaties dies hebben ondertekend zijn de ambassades van de Bondsrepubliek Duitsland, Australië, Oostenrijk, België, Groot-Brittannië, Canada, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Nederland, Polen en van Zweden, Ondersteuningsmissie bij het vredesproces van de Organisatie van Amerikaanse Staten, Delegatie van de Europese Unie in Colombia, Verenigde Naties in Colombia en het Bureau in Colombia van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.
De Verenigde Staten, van wie de regering van president Donald Trump sinds de verkiezingen verbaal de pers heeft aangevallen , heeft de verklaring niet ondertekend.
FLIP drong er bij de procureur-generaal op aan 'te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de doodsbedreigingen' en heeft de Unidad Nacional de Protección (UNP) fel bekritiseerd, de entiteit die verantwoordelijk is voor de bescherming van bedreigde burgers.
Terwijl de doodsbedreigingen aan het adres van journalisten niet ongewoon zijn in het Zuid-Amerikaanse land, was afgelopen jaar niet alleen een toename van het aantal bedreigingen, maar ook een verandering in doelen. Meerdere gerenommeerde journalisten die voor de nationale media in de hoofdstad Bogota werken, worden ook steeds vaker bedreigd.
De laatste doodsbedreiging is verstuurd naar Vanessa De La Torre van televisienetwerk Caracol. De verslaggeester kreeg op Twitter te horen, dat 'wij jou en je kliek van journalisten zullen vermoorden, omdat ze dingen publiceerden tegen Uribe'.
La amenza de muerte a Vanessa de la Torre.— ωilliαm ηiñο (@wicarni) July 26, 2018
Solidaridad con @vanedelatorre. pic.twitter.com/VtGhV52iC3
Tussen 2015 en 2017 is het aantal doodsbedreigingen volgens FLIP meer dan verdubbeld van 59 naar 129. Dit jaar is het aantal bedreigingen naar verluidt opnieuw toegenomen.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten