Venezuela zei zaterdag 2 juni 2018, dat een uitgestelde valuta-revisie om drie nullen uit de gedevalueerde bolivar te verwijderen op 4 augustus gaat plaatsvinden, twee maanden later dan oorspronkelijk gepland.
De socialistische regering van president Nicolas Maduro neemt de maatregel, als reactie op de hoge inflatie en de verwoestende economische crisis die het steeds moeilijker heeft gemaakt om contant geld te vinden en miljoenen mensen laat worstelen met het verkrijgen van basisvoedsel.
Maduro fija para el 4 de agosto la fecha límite para redenominación del bolívarhttps://t.co/PDxmjf0wv5— Notimérica (@notimerica) June 2, 2018
Leiders van de bankensector hadden gevraagd om uitstel van de oorspronkelijke datum van 4 juni, aangezien de nieuwe bankbiljetten en transactiesystemen nog lang niet klaar waren. Het overheidscommuniqué van zaterdag drong er bij financiële instellingen op aan zich goed voor te bereiden op de verandering van 4 augustus 'om de financiële transacties van de bevolking te vergemakkelijken en onze valuta te beschermen'.
De jaarlijkse inflatie van Venezuela ligt nu dicht bij 14.000 procent, volgens de oppositie-gecontroleerde wetgevende macht, terwijl economisch systeem zich beweegt naar beneden.
Er is een tekort aan contanten, omdat nieuwe bankbiljetten niet snel genoeg zijn geprint om prijsverhogingen bij te houden, waardoor een toenemend gebruik van telefoon-apps voor transacties wordt aangespoord.
Maduro fija para el 4 de agosto la fecha límite para redenominación del bolívar.https://t.co/5ebq11hhLt— ADN Bucaramanga (@ADN_Bucaramanga) June 2, 2018
De laat-socialistische leider Hugo Chavez voerde in 2008 een vergelijkbare zogeheten monetaire conversie uit die drie nullen uit de valuta verwijderde. Maar, de bolivar is met 99 procent gedaald sinds Maduro in 2013 aantrad, terwijl een ongecontroleerde uitbreiding van de geldhoeveelheid het land 's werelds snelste inflatie heeft bezorgd.
De meeste economen zeggen, dat het afwerpen van drie nullen uit de valuta een palliatieve maatregel is die zou moeten worden herhaald, tenzij Maduro diepgaande hervormingen doorvoert in de disfunctionele valutacontrole en buitensporige geldcreatie van het land.
Maduro, die het land portretteert als het slachtoffer van een 'economische oorlog', heeft in het verleden tegenstanders ervan beschuldigd de rekeningen van het land te stelen en ze naar het naburige Colombia te smokkelen.
(Suriname Mirror/Reuters/El Economista/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten