dinsdag 26 juni 2018

Database van de slavenregisters nu online beschikbaar

Gegevens van zo'n 80.000 mensen tussen 1830 en 1863 online beschikbaar


De lancering van de database van de slavenregisters heeft vandaag, dinsdag 26 juni 2018, in Nederland plaatsgevonden. In Suriname had het Nationaal Archief Suriname (NAS) de primeur om de lancering zaterdag te hebben. Met de lancering van de database worden de gegevens van ongeveer tachtigduizend mensen tussen 1830 en 1863 online beschikbaar gesteld. 

Het NAS heeft in het begin van 2017 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Radboud Universiteit in Nijmegen over het digitaliseren van de 43 slavenregisters over de periode 1830–1863.


Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken sprak de aanwezigen toe tijdens de lancering en stelde, dat de terugkeer van de Surinaamse historische archieven merkbare positieve veranderingen teweeg heeft gebracht in het geschiedkundig onderzoeksklimaat van Suriname. Het stemt de bewindsman goed, dat de zoektocht naar kennis over het verleden niet alleen door academici wordt ondernomen. De interesse is ook bij de bredere bevolking waar te nemen.


Noersalim juichte de samenwerking met de Radboud Universiteit en de archiefinstellingen in Suriname en Nederland toe. Hij sprak de hoop uit, dat er meerdere archieven op die publieksvriendelijke manier zullen worden ontsloten. Hoewel de slavenregisters reeds vóór de aanvang van dit project voor het publiek toegankelijk waren, was het moeilijk om de informatie over de voorouders direct te vinden.


Het NAS heeft moderne technologie ingezet om de archieven op een gebruiksvriendelijke manier aan het publiek aan te bieden.

'Onderzoek naar het verloop van de levens van onzee voorouders kan door gebruik van de database vergemakkelijkt worden; 155 jaar na de afschaffing van de slavernij zijn wij beter in staat nader onderzoek te verrichten naar onze afstamming.'

Tijdens de startlaunch waren ook aanwezig de projectleiders van het project 'Maak de slavenregisters openbaar', Coen van Galen, Maurits Hassankhan, en Johan van Langen, vertegenwoordiger van het Nationaal Archief Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten