'Het is de hoogste tijd dat het bedrijfsleven, de regering en DNA in actie komen'
De Nationale Assemblee (DNA) moet zo snel mogelijk de Economic Partnership Agreement (EPA) tussen Cariforum en de Europese Unie ratificeren. Dit heeft de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in een brief gevraagd aan de volksvertegenwoordiging, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 30 mei 2018.
De EPA is na meer dan vier jaar onderhandelen in oktober 2008 door alle betrokken landen ondertekend. Voor Suriname heeft de toenmalige minister van Handel & Industrie Clifford Marica getekend. Volgens de overeenkomst moeten de individuele landen binnen uiterlijk tien jaar dit verdrag door hun nationale parlementen laten ratificeren.
DNA heeft na een korte discussie in 2009 de behandeling van het EPA verdrag opgeschort. Bij de VES is geen enkel onderbouwd economisch argument bekend waardoor de ratificatie zo'n tien jaar moest worden tegenhouden.
Suriname heeft in 2005, ter bepaling van zijn positie in de onderhandelingen, een uitgebreide EPA studie door een internationale en een lokale consultant laten maken. Deze uitgebreide studie met diverse stakeholder workshops en trainingen, inclusief oriëntaties in Guyana, Trinidad & Tobago en Barbados is nimmer omgezet in beleid. Het rapport gaat uitgebreid in op de uitdagingen waaronder de effecten van belastingvrije importen uit Europa op de belastinginkomsten van de Staat en de 13 branches/productgroepen die op de lokale markt mogelijk bedreigd zullen worden. Het rapport identificeert de tien meest kansrijke productgroepen/branches die hierdoor hun exporten naar Europa kunnen uitbreiden.
De VES is van mening, dat er dringend behoefte is aan meer economische kennis en kunde in de bestuurlijke besluitvorming en de beleidsuitvoering. Na tien jaar conferenties bezoeken inzake EU-ACP en EPA, zonder zichtbare actie c.q. zichtbare voordelen voor Suriname, is het de hoogste tijd dat het bedrijfsleven, de regering en DNA in actie komen, vindt de VES.
'Het gaat namelijk niet alleen om het ratificeren, maar vooral om de noodzakelijke condities te creëren zodat enerzijds onze kwetsbare lokale productie- en dienstverlenende bedrijven ondersteund worden om te overleven en anderzijds de producenten met exportpotentie meer competitief te maken op de EU markt.'
De VES benadrukt, dat het hier niet gaat om economische hoogstandjes, maar slechts om eenvoudige stimuleringsprogramma’s die in nauwe samenspraak met de desbetreffende branches in de private sector worden afgesproken en ook daadwerkelijk uitgevoerd.
De schade aan de economie van Suriname van het niet-ratificeren is tijdens het laatst gehouden nationaal congres uitgebreid aangegeven. Wat niet aan de orde is gekomen, maar wel van cruciaal belang is, is de committering van regering, DNA en bedrijfsleven om op de meest korte termijn te starten met de voorgestelde programma’s. 'Dan pas zal EPA ratificatie ook de werkelijke voordelen voor ons land opleveren', stelt de VES.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten