dinsdag 29 mei 2018

Topdelegatie monetaire autoriteiten naar Nederland voor overleg met Nederlandse autoriteiten

Minister Hoefdraad wil stukken cambio's inzake herkomst geld in in beslag genomen geldzending door Nederland

 
Tijdens een spoedbijeenkomst vrijdagavond tussen de minister van Financiën en vertegenwoordigers van enkele cambio’s is de inbeslagname van een geldzending door Nederland aan de orde geweest. Naar verluidt heeft de bewindsman de cambiohouders gevraagd stukken in te leveren van de herkomst van hun geld dat ook in de geldzending zit. Minister Gillmore Hoefdraad zegt vandaag, dinsdag 29 mei 2018, in de  Ware Tijd, nog geen details hierover te kunnen verschaffen. 

In het weekend is een topdelegatie van de monetaire autoriteiten naar Nederland vertrokken om deze kwestie met de Nederlandse autoriteiten te bespreken.

Jules Ramlakhan, directeur van de Yokohama bedrijvengroep, zegt dat zijn cambio's, Central Money Exchange, niet waren uitgenodigd voor het onderhoud met de minister. Er is geen geld van Yokohama of haar cambio's betrokken bij de geconfisqueerde geldzending. 'Nee, we hebben geen direct belang bij dat geld. Het is niet van ons, maar wij hebben net als andere bedrijven hooguit last bij de overmakingen', zegt hij.

De afgelopen dagen circuleerden geruchten, dat de in beslag genomen  geldzending met dubieuze transacties van Yokohama-bedrijven te maken hebben. 'Helaas worden wij er bij alles met de haren bijgesleept', zegt Ramlakhan. Ofschoon hij niet blij is met de kwestie die nu speelt, is dit volgens hem weer eens een bewijs, dat de Yokohama bedrijven jarenlang onterecht van allerlei negatieve zaken worden beschuldigd. 'Er is vaak gezegd dat wij de koers bepalen. Nu wordt er negentien miljoen euro vastgehouden waar ons geld niet bij is. Wie bepaalt nu dan de koers?', merkt hij op.

Jurist Hugo Essed stelt, dat er meer duidelijkheid moet komen over wat er precies gaande is. Zo moet duidelijk worden tegen wie de Nederlandse Justitie verdenkingen koestert jegens witwassen: de Centrale Bank van Suriname, de deviezenbanken, cambio's of bedrijven wier geld ook in de aangehouden zending zit.

In het programma 'Welingelichte kringen' zondag op Radio ABC zei Essed, dat ook duidelijk moet worden of het een speciale voorzorgsmaatregel van Nederland betreft om verscherpte controlemaatregelen tegen geldzendingen uit Suriname te treffen, zoals destijds met de honderdprocentcontrole op drugs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten