Langdurige juridische strijd en felle tegenstand van gemeenschap dwong 's werelds 2e grootste mijnbouwbedrijf om het project in 2016 te stoppen
Met de steun van EarthRights International kondigde de Peruaanse Chaupe family deze week aan, dat ze van plan zijn om in beroep te gaan tegen een recente uitspraak van een federale rechtbank in Delaware (VS) die besliste dat hun zaak tegen Newmont Mining Corporation in Peru moet worden behandeld - niet in Delaware, waar het bedrijf bijna 100 jaar geleden werd opgericht.
In een persbericht stelt EarthRights (zie onderaan), dat de Chaupes blijven vechten om te proberen Newmont verantwoordelijk te houden in Delaware. Volgens hen heeft de rechtbank een beslissing genomen 'ondanks het uiten van bezorgdheid over het door de familie gepresenteerde bewijsmateriaal waaruit de aanzienlijke en ongepaste invloed van het bedrijf op de Peruaanse rechtbanken blijkt, en ondanks het feit, dat het gedrag van Amerikaanse bedrijven in het buitenland aanzienlijke morele kwesties aan de kaak stelt.'
Newmont zei, dat het management tevreden is met de recente uitspraak. 'Ik geloof dat de meeste juridische experts het erover eens zijn, dat de rechtbank in Delaware de juiste beslissing heeft genomen', zei de persman van het bedrijf, Omar Jabara, in een e-mail aan MINING.com.
Het besluit van de rechtbank van Delaware volgt op een motie ingediend door Newmont in 2017 om het proces van de Chaupe te seponeren, dat in september van datzelfde jaar werd ingediend. Het bedrijf claimt de doctrine van 'Forum Non Conveniens', met andere woorden, dat het onhandig was om de zaak in de VS aan te spannen. De aanklacht van de Chaupe's stelt echter, dat het huis van Máxima Acuña de Chaupe werd vernietigd als onderdeel van het bouwproces van Newmont's 5 miljard dollar Conga goud- en koperproject.
De Peruaanse aardappelboeren zeggen, dat hun pogingen om het huis van de matriarch te herbouwen zijn geblokkeerd, door pesterijen en geweld.
Jabara reageerde snel op beschuldigingen over het vermeende ongepaste gedrag van Newmont en de beïnvloeding van de Peruaanse rechtbanken. De uitvoerende macht vermeldde, dat sommige uitspraken in deze zaak in het voordeel van Newmont waren, terwijl anderen de kant van de Chaupes hebben gekozen. 'Mevrouw. De achterban van Chaupe pochte uitgebreid over eerdere gerechtelijke uitspraken in Peru die in haar voordeel waren. Daarom is de valse aantijging, dat de Peruaanse rechtbanken op de een of andere manier 'gecorrumpeerd' zijn, logischerwijze niet waar.'
Dit is een nieuwe ontwikkeling in een zaak die teruggaat tot 2011, toen de bouwplannen van Newmont zouden beginnen op een stuk land dat bekend staat als 'Tragadero Grande'.
Het pakket bevindt zich in de gemeente Sorochuco, in de noordelijke regio Cajamarca, en zowel het bedrijf, via haar meerderheidspartner Minera Yanacocha, als de Chaupes claimen verschillende rechten op toegang tot en gebruik van het pakket. Het land werd tussen 1996 en 1997 gekocht door Minas Congas, dat later werd verkocht aan Yanacocha. Na de eerste ontmoeting tussen het mijnbouwbedrijf en de boeren in 2011 begon de laatste te stellen, dat bepaalde Newmont-entiteiten, samen met Minera Yanacocha en haar plaatselijke beveiligingsaannemer, Securitas en de Peruaanse nationale politie, hen lastig vielen en misbruikten. De Amerikaanse firma ontkent de beschuldigingen van misbruik en valideert deze met een rapport van RESOLVE, een organisatie die gespecialiseerd is in geschillenbeslechtingstechnieken, waaruit bleek dat Yanacocha een redelijk proces voor grondaankoop volgde:
'Ons doel is om altijd respect te hebben voor onze buren, terwijl we onze eigendomsrechten op rechtmatige wijze beschermen, confrontaties vermijden en de mensenrechten respecteren.We blijven de Chaupe-familie uitnodigen om met ons samen te werken in een directe, oprechte dialoog om een rechtvaardige en duurzame oplossing te bereiken en vraag dat ze zich onthouden van nieuwe invallen op bedrijfsterreinen grenzend aan het betwiste perceel', heeft Newmont in corporate statements gezegd.
Maar, in mei 2017 oordeelde het Hooggerechtshof echter, dat de Chaupes, en met name hun matriarch, het eigendom van het bedrijf niet illegaal in bezit had genomen. Twee civiele zaken om het bezit van het land te bepalen, worden nog steeds door de rechtbanken beehandeld.
Vorig jaar ontving Acuña de Chaupe de Goldman Environmental Prize voor haar inspanningen om haar huis en gemeenschap te beschermen tegen de Conga-mijn.
De langdurige juridische strijd in combinatie met felle tegenstand van de gemeenschap dwong het tweede grootste goudmijnbedrijf ter wereld om weg te lopen van het project in 2016. Conga, dat het potentieel had om tot 350.000 ounces goud en 120 miljoen pond koper per jaar te genereren, gedurende zijn 19-jarig bestaan, zou worden gebouwd in de buurt van de bestaande Yanacocha-mijn in Newmont, Latijns-Amerika grootste goudoperatie.
In Suriname heeft Newmont de Merian-goudmijn in het oosten van het land, waar het bedrijf, verscholen in tropisch regenwoud, geen weerstand ondervindt van lokale gemeenschappen.
(Suriname Mirror/MINING.com/YouTube/Scribd Suriname Mirror)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten