donderdag 31 mei 2018

President Moreno van Ecuador ontmoet een Human Rights Watch-delegatie in Quito

(Bron foto: Twitter/@TamaraTaraciuk)
Aandachtspunt onder andere juridische intimidatie van inheemse leiders en milieuactivisten

'Regering-Moreno heeft een klimaat gecreëerd, dat de uitoefening van basisrechten en een open debat mogelijk maakt'


President Lenín Moreno van Ecuador heeft dinsdag een ontmoeting gehad met een Human Rights Watch-delegatie in Quito om de status van de mensenrechten in het land en het buitenlandse beleid van zijn regering te bespreken, aldus Human Rights Watch woensdag 30 mei 2018.

'Tijdens zijn eerste ambtsjaar heeft president Moreno een nieuwe toon gezet voor de regering die een klimaat heeft gecreëerd, dat de uitoefening van basisrechten en een open debat mogelijk maakt', zegt José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in de Amerika's. 'Maar, er moet meer worden gedaan om de systematische schade te herstellen die de democratische instellingen in het land onder de vorige regering hebben opgelopen.'

Vertegenwoordigers van Human Rights Watch hebben met president Moreno hun bevindingen en beoordeling over een aantal zaken gedeeld, zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging, juridische onafhankelijkheid en juridische intimidatie van inheemse leiders en milieuactivisten.


Tijdens de decennialange regeermacht van voormalig president Rafael Correa ondervond Ecuador ernstige tegenslagen op al deze gebieden, aldus Human Rights Watch. De regering-Moreno heeft tijdens het eerste jaar positieve stappen ondernomen, waaronder de beëindiging van Correa's praktijk van het publiekelijk bedreigen en lastigvallen van onafhankelijke journalisten, mensenrechtenverdedigers en critici. Het gaf de publieke media de mogelijkheid om een ​​onafhankelijke redactionele lijn te hebben.


President Moreno heeft ook een hervorming van de Communicatiewet voorgesteld en Correa's presidentiële decreet gewijzigd om het werk van niet-gouvernementele organisaties te reguleren, die onder Correa werden gebruikt om critici te straffen. Ecuador moet echter bepaalde structurele problemen aanpakken om de fundamentele mensenrechten te beschermen en te bevorderen.
Deze omvatten het hervormen van de bepalingen in de Communicatiewet die de overheid in staat stellen om de vrijheid van meningsuiting willekeurig te beperken en artikelen in het Organisch Integrale Wetboek van Strafrecht te schrappen die onverenigbaar zijn met het recht op vrije meningsuiting, zoals het criminaliseren van laster.

De regering zou ook een uitgebreide wet moeten voorstellen ter vervanging van het bestaande presidentiële decreet dat de regering nog steeds de bevoegdheid verleent om niet-gouvernementele groepen willekeurig te ontbinden. Het is ook van cruciaal belang om de bepaling in de Organieke Code van de Rechterlijke Functie die de verwijdering van rechters die 'onvergeeflijke fouten' begaan, op te heffen.
Deze bepaling werd ten onrechte gebruikt om rechters te straffen die beslisten tegen overheidsbelangen.

Bovendien zou Ecuador kunnen overwegen een commissie van onafhankelijke deskundigen op te richten om gevallen van juridische intimidatie tegen inheemse leiders en milieuactivisten te onderzoeken.

In de discussie over buitenlands beleid drong Human Rights Watch er bij president Moreno en zijn regering op aan speciale aandacht te besteden aan de mensenrechten- en humanitaire crisis in Venezuela.

De Human Rights Watch-delegatie in Quito ontmoette ook andere hoge functionarissen, waaronder leden van de Transition Council of Citizen Participation, de minister van Defensie, de Ombudsvrouw en de procureur-generaal; evenals met wetgevers, buitenlandse diplomaten, activisten, journalisten en academici. 'President Moreno heeft een positieve mate van openheid getoond ten aanzien van onze aanbevelingen en onze bereidheid om maatregelen te blijven nemen om de grondrechten te beschermen', zei Vivanco.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten