woensdag 2 mei 2018

Nieuwe corruptiebeschuldigingen tegen oud-president Lula da Silva van Brazilië

Lula en voorzitster Arbeiderspartij verdacht van aannemen 40 miljoen dollar in 2010 van Odebrecht


De gevangen genomen voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en de huidige leider van de Arbeiderspartij (Partido dos Trabalhadores), die hij oprichtte, werden maandag 30 april 2018 geconfronteerd met nieuwe corruptiebeschuldigingen door federale openbare aanklagers. 

Autoriteiten beweren dat Lula, samen met senator Gleisi Hoffmann, die leiding geeft aan de  Arbeiderspartij, toegang heeft gekregen tot een fonds van 40 miljoen dollar in 2010, gefinancierd door bouwbedrijf Odebrecht, in ruil voor overheidsbeslissingen waarvan het bedrijf zou profiteren.

De advocaten van Lula en Odebrecht reageerden niet onmiddellijk op het verzoek om commentaar.


De Arbeiderspartij zegt in een verklaring dat de beschuldigingen ongegrond waren:

http://www.pt.org.br/nota-pgr-tenta-atingir-o-pt-ao-formalizar-denuncias-sem-provas/


In de nieuwe beschuldigingen worden ook Antonio Palocci, die onder Lula als minister van Financiën diende en vorige week een pleidooiovereenkomst met openbare aanklagers tekende, en Paulo Bernardo, de minister van Planning onder Lula genoemd.

Palocci zit sinds 2016 in de gevangenis en werd vorig jaar schuldig bevonden in een andere corruptiezaak.

Lula werd op 7 april gevangen gezet en zit twaalf jaar celstraf uit voor omkoping. De voormalige president wordt al geconfronteerd met nog eens zes afzonderlijke onderzoeken naar corruptie. Hoffmann en Bernardo, haar echtgenoot, worden beiden ook geconfronteerd met een afzonderlijk proces in de ingrijpende Lava Jato-corruptiezaak, een ongekende aanval op corruptie in de grootste economie van Latijns-Amerika, waar tientallen machtige politici en zakenlieden gevangen zijn gezet voor corruptie.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten