'Wanneer je zaken probeert te dekken, wil dat zeggen dat je iets probeert te verbloemen'
'Het is een zeer kwalijke zaak, dat wij niets vernemen van de monetaire autoriteiten'
VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt het een kwalijke zaak, dat gemis van transparantie vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) waardoor Suriname nu dreigt verder door het buitenland te worden geïsoleerd. Vooralsnog is er geen zicht op het vrijkomen van de in Nederland aangehouden geldzending van negentien miljoen euro. De CBvS heeft afspraken met alle betrokken partijen om een persstilte te betrachten.
'Ifi ie no du wang sani verkeerd, dan iem kong uit. Wanneer je zaken probeert te dekken, wil dat zeggen dat je iets probeert te verbloemen', zegt de VHP’er zaterdag 26 mei 2018 in het Dagblad Suriname.
De politicus benadrukt, dat nu alles eraan moet worden gedaan om verdere isolatie van het land te voorkomen. 'Guyana heeft dat een tijdje terug gekend en het is desastreus voor de productiesector. Mensen die nog een klein beetje exporteren en importeren zullen in problemen geraken en uiteindelijk zal het volk het voelen. Mensen zullen niet meer kunnen importeren en een paar van onze exportbedrijven zullen komen weg te vallen. Dat gaat zich wreken naar de samenleving toe. Wij moeten de samenleving beschermen', aldus de VHP’er.
Gajadien voert aan, dat terwijl de coalitie in het parlement minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en president Desi Bouterse keer op keer proberen aan te tonen dat het de goede richting op gaat met de economie en de valutawisselkoers, nu onderkend wordt dat buitenlandse correspondentiebanken geen vertrouwen meer hebben om zaken te doen met Surinaamse banken.
Volgens de politicus is het ook publiek geheim, dat heel wat internationale banken vanwege gebrek aan transparantie bij het lokaal bankwezen aandringt om geen zaken te doen met bepaalde cliënten. Nu zijn deze adviezen niet opgevolgd. 'Hierdoor was de Centrale Bank genoodzaakt andere wegen te zoeken om alsnog die internationale transacties te mogen volbrengen. Puur gemis van transparantie. In plaats dat men aangeeft wat de problemen precies zijn en hoe wij deze zullen oplossen, probeert men allerlei slinkse wegen te bedenken om alsnog hun falend beleid gedekt te houden. Hierdoor wordt Suriname niet alleen te schande gezet, maar ook verder geïsoleerd. Dat is iets dat wij moeten voorkomen, dit mogen wij zeker niet hebben', stelt de VHP’er.
Internationale ontwikkelingen en de inbeslagname van de geldzending van 19 miljoen euro door de Nederlandse autoriteiten, hebben de euro in een vrije val in Suriname gebracht. De Centrale Bank van Suriname koopt en verkoopt tot nader order ook geen vreemde valuta.
Gajadien voert aan, dat gezien de panieksituatie op de valutamarkt de monetaire autoriteiten als de CBvS en het ministerie van Financiën direct met een verklaring en oplossing moesten zijn uitgekomen. 'Dit is niet een kwestie waar het van de wereld afhangt. Het is een zeer kwalijke zaak, dat wij niets vernemen van de monetaire autoriteiten, terwijl het volk overgelaten wordt aan de grillen van de spelers op de markt. Ik blijf daarom erbij dat transparantie zoek is in ons financieel systeem.'
Gajadien voert aan dat hij deze kwestie reeds op een verzachte manier tijdens een Assemblee-vergadering enkele weken geleden naar voren bracht om meer duidelijkheid van de minister van Financiën te krijgen, omdat de informatie al buiten circuleerde. 'De minister deed alsof zijn neus bloedde en hij niets ervan af wist, terwijl de volgende dag al de Centrale Bank met een verklaring kwam over wat zich heeft voorgedaan.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten