dinsdag 24 april 2018

Stichting Support Recycling Suriname streeft naar verbod op plastic tasjes

'De tendens is duidelijk, men is klaar om afscheid te nemen van de plastic zakjes'


De Stichting Support Recycling Suriname (Suresur) is vorige maand met een online-peiling begonnen, om erachter te komen hoe de samenleving denkt over een verbod op het gebruik van plastic tasjes. Met het verbod zou milieuschade moeten worden beperkt. Gemikt wordt op een algeheel verbod in 2019 en daartoe neemt ze het voortouw. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 april 2018.

In minder dan een maand hebben 531 (69.4 procent) personen aangegevenm dat ze het eens zijn met een verbod en het liever vandaag dan morgen willen. Het aantal personen dat het hiermee eens is, maar wel een goed alternatief verwacht is 290 of 37.9 procent. Slechts vijf personen zijn het oneens met een mogelijk verbod, omdat ze plastic tasjes erg handig vinden.


Hoewel de einddatum van het onderzoek nog niet is bereikt, is Jeroen Cornelisse, vertegenwoordiger van Suresur, hoopvol. 'De tendens is duidelijk. Men is klaar om afscheid te nemen van de plastic zakjes.'

Eind deze week worden de definitieve resultaten bekendgemaakt. Cornelissen acht de mogelijkheid om plastic afval te verbieden 'heel erg haalbaar, erg realistisch'.

Hij verwijst naar landen waar al een verbod geldt voor dit soort verpakking. Het gebruik van plastic zakjes is in enkele Europese landen verboden. Het Afrikaanse land Kenia heeft dit verbod vorig jaar ingesteld. Wie het verbod overtreedt, riskeert een celstraf van vier jaar of een geldboete tot maximaal 32.500 euro.

Cornelissen stelt dat bewustwording alleen om af te stappen van het gebruik van plastic zakjes niet voldoende is. Een verbod is effectiever. De stichting wil ook een verbod op foambakjes, maar houdt er rekening mee dat er lokale producenten van deze bakjes zijn die voor hun inkomsten daarvan afhankelijk zijn. 'Je kunt ze niet in één keer brodeloos maken. We moeten dus met hen om de tafel.'

De stichting gaat na de definitieve pollresultaten een politieke lobby beginnen om het verbod door te voeren.

(Bron: https://www.reusethisbag.com/articles/plastic-bag-bans-worldwide/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten