woensdag 11 april 2018

Bolivia reconstrueert schedels uit de pre-Columbiaanse Tiahuanaco-cultuur

Nationale Museum voor Archeologie wil weten hoe de gezichten van mensen meer dan 3.000 jaar geleden eruitzagen

(Bron foto's: ministerie van Cultuur en Toerisme)

Bolivia's Nationale Museum voor Archeologie heeft een project gelanceerd om schedels te reconstrueren uit de pre-Columbiaanse Tiahuanaco-cultuur, om te ontdekken hoe de gezichten van mensen eruitzagen die meer dan 3.000 jaar geleden in de Boliviaanse Andes leefden, aldus het ministerie van Cultuur en Toerisme.

Het museum bewaart meer dan 150 schedels van Tiahuanacan met misvormingen, waarvan er veel zullen worden gereconstrueerd volgens een plan op 'lange en korte termijn', aldus het ministerie in een verklaring. Het programma maakt deel uit van het streven van de regering om de Boliviaanse cultuur en het erfgoed te 'herstellen, behouden en promoten', zei minister van Cultuur en Toerisme, Wilma Alanoca.


'Dit wetenschappelijke werk wordt ontwikkeld door Boliviaanse professionals. De vrucht van dit werk zal ons vermogen zijn om te zien hoe de gezichten eruit zagen van de Tiahuanacans die rond ons heilige Titicacameer leefden', zei Alanoca.

Het project begon met de reconstructie van drie schedels met misvormingen, een van een kleine tweejarige jongen en de anderen van volwassenen, die publiekelijk zullen worden geëxposeerd naarmate het project vordert, volgens een rapport van de forensisch antropoloog Luis Castedo Zapata, die leiding geeft aan het team dat het werk doet.

Voor de reconstructie gebruikt het team naast de originele schedels materialen als latex, klei en een hightech computerprogramma. 'Met het werk tot nu toe hebben we ongeveer 96 procent van de fysiognomie hersteld, terwijl de resterende 4 procent te maken heeft met de reconstructie van de huid en de kleur', zei Castedo.

De citadel van Tiahuanaco, gelegen op ongeveer 71 kilometer van La Paz, was de hoofdstad van het gelijknamige precolumbiaanse rijk, waarvan indrukwekkende monumentale monumenten nog steeds bestaan zoals de Kalasasaya-tempel, de semi-ondergrondse schrijn, sculpturen van zijn hiërarchen, de Poort van de Zon, en de ruïnes van militaire en heerserspaleizen.

Volgens sommige Boliviaanse onderzoekers ontstond de Tiahuanaco-cultuur rond 1580 voor Christus als een dorp en groeide het uit tot een rijk in 724 n.Chr., waarna het in verval raakte rond het jaar 1187. De enclave, een UNESCO-werelderfgoed sinds 2000, heeft tot vandaag de dag een grote geestelijke betekenis voor de Andeswereld. 



(Suriname Mirror/Al Dia News/El Pais/Radio Cadena Gramonte)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten