vrijdag 27 april 2018

AZP in geval van nood telefonisch moeilijk te bereiken

De behoefte aan een spoedlijn is groot


Het Dagblad Suriname meldt vandaag, vrijdag 27 april 2018, dat recent klachten zijn ontvangen over de telefonische bereikbaarheid van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in geval van nood. Personen die contact opnemen met het ziekenhuis die een noodsituatie wensen door te geven, merken op dat het moeilijk is het ziekenhuis te bereiken en dat het soms zelfs niet mogelijk is. De behoefte aan een spoedlijn is groot, omdat sommige situaties nu eenmaal snelle medische attentie vereisen. 

'Indien het niet mogelijk is om zelf of een geliefde naar de SEH te brengen, moet ik het ziekenhuis zo snel als mogelijk zelf kunnen bereiken en niet urenlang aan een lijn zitten wachten’, luidt de klacht. Het nummer dat gebeld wordt is 442222.

In de tussentijd verkeert het ziekenhuis in een transformatiefase en binnenkort beginnen onderhoudswerkzaamheden. Volgende maand zal een aanvang worden gemaakt met de rehabilitatiewerkzaamheden van het beddenhuis van het AZP.

Volgens engineer Rino Tjin Wong Joe gaat het eerder om de instandhouding van het beddenhuis in afwachting van het nieuwe ziekenhuis. De reparatie was vooral belangrijk om mogelijk lekkages en verrotting tegen te gaan die duidelijk zichtbaar waren. In 2014 is een detailscan gemaakt van het gebouw, waarin een aantal gebreken is gevonden. Deze installaties zijn onvervangbaar, omdat de materialen dateren van 1970.

De elektra voldoet bijna niet meer aan de huidige standaarden en onderhoud wordt alleen maar duurder en moeilijker.

Verder zijn er normale onderhoudsvoorwaarden waaraan het gebouw moet voldoen, maar omdat het een groot gebouw is (ongeveer 1.600m2 per verdieping) met zes verdiepingen is het permanent onderhouden heel veel werk. Hoewel er gedurende de werkzaamheden wat overlast zal zijn, moet het ziekenhuis in volledig gebruik blijven. Er zal per verdieping gebouwd worden, wat betekent dat er in 12 vleugels gewerkt zal worden die binnen 18 maanden af moeten zijn. Het Militair Hospitaal speelt hierbij een belangrijke factor, omdat die nodig is om de patiënten te verplaatsen tijdens de werkzaamheden.

Nadat muren en het plafond zijn weggehaald zal men van start gaan met het herinstalleren van gevels, vloeren, wanden, meubilair, toiletten en badkamers, speciale medische apparatuur, nieuwe afvoer en relingen en schilderwerk. Vervolgens zullen elektra-installaties volledig vervangen worden, koud en warmwaterinstallaties geplaatst worden en de brandbeveiliging en medische gassen, binnen dit project opgenomen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten