(Bron foto: ARTIS/Edwin Butter) |
In de Amsterdamse dierentuin ARTIS is dinsdag 13 maart een zwarte slingeraap (Ateles paniscus - kwatta aap) geboren. Dit bericht de Amsterdamse dierentuin vandaag, donderdag 15 maart 2018. Het aapje heeft al gedronken en maakt het goed. De zwarte slingeraap kent een draagtijd van ongeveer 7,5 maand: twee maanden langer dan vergelijkbare apensoorten. Ze krijgen meestal één jong.
De groep zwarte slingerapen - ook wel bosduivels genoemd - bestaat in ARTIS uit vier vrouwelijke slingerapen en een mannetje. Wat het geslacht van de jongste aanwinst is, is nog niet bekend.
Zwarte slingerapen leven in groepen in de kruinen van het regenwoud. Ze komen voor in Guyana, Suriname, Frans-Guyana en het noorden van Brazilië. Het zijn echte frugivoren: het liefst eten ze vruchten. Ze zoeken eten onder de leiding van een ervaren vrouwtje, dat grote kennis lijkt te hebben van de bomen die op dat moment rijp fruit dragen. Tijdens het droge seizoen voeden ze zich ook wel met blad en bloemen, boomschors, honing en termieten. Doordat ze veel zaden in zijn geheel uitpoepen, spelen ze een belangrijke rol in de verspreiding van zaden van verschillende soorten bomen.
Bij het voortbewegen door de bomen op zoek naar vruchten, is de grijpstaart van de slingeraap belangrijk. Daarmee kunnen ze zich zekeren en ver naar vruchten reiken die aan de uiteinden van takken zitten. Ook tijdens de slaap gebruiken ze hun lange staart als zekering: ze slaan hem stevig om een boomtak heen.
Volgens de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van IUCN, de internationale natuurbeschermingsorganisatie, is de zwarte slingeraap kwetsbaar. De afgelopen 45 jaar is het aantal slingerapen met 30% afgenomen door verlies van het leefgebied en de jacht. De IUCN verwacht dat het aantal zwarte slingerapen de komende jaren verder zal teruglopen.
Met de geboorte van de zwarte slingeraap draagt ARTIS bij aan het Europese fokprogramma van de diersoort. ARTIS ontwikkelt een nieuw verblijf voor de zwarte slingerapen. In dit nieuwe verblijf kunnen deze apen met hun grijpstaart beter klimmen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten