zaterdag 17 maart 2018

Voorzitter C-47 Berenstein: 'Staatsbedrijven worden als graaipot gezien'

'We merken dat deze bedrijven enorm sterk zijn gepolitiseerd, veel meer dan eerder'

'Bij benoemingen moet eerst gekeken worden naar deskundig personeel binnen de specifieke bedrijven zelf'


De vakcentrale C-47 is niet te spreken over de problemen die werknemers ondervinden binnen staatsbedrijven. Tijdens een vergadering gisterenn met de besturen van bonden van de 14 aangesloten staatsbedrijven en parastatalen is een gezamenlijke strategie uitgestippeld hoe deze zaken aan te pakken. C-47-voorzitter Robby Berenstein zei kort na de vergadering, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 17 maart 2018, dat het overheidsbeleid duidelijk binnen deze bedrijven te merken is. 

De directe aanleiding om de lidbonden bijeen te roepen, is de aankomende onderhandelingen tussen deze instellingen en de verschillende directies, de invulling van topfuncties door eigen deskundig personeel en stoppen van het zien van deze overheidsbedrijven als een ‘graaipot’.

'Wij moeten een duidelijke boodschap sturen naar de regering als vertegenwoordiger van de aandeelhouder binnen de verschillende bedrijven. De impact binnen deze bedrijven gaat eigenlijk veel verder. We merken dat deze bedrijven enorm sterk zijn gepolitiseerd. Veel meer dan eerder. Het kan niet zo doorgaan dat door het gebrek aan financiële middelen om wat voor reden dan ook vervolgens de staatsbedrijven als een soort ‘graaipot’ worden gezien. Het gaat in feite om een strategie om alle misstanden, die zich voltrekken als gevolg van de politisering van de bedrijven', stelt de vakbondsman.

Berenstein spuugt zijn gal vooral over het feit, dat de regering geld verdienende staatsbedrijven als een ‘graaipot’ ziet. 'Ze komen, nemen het geld en bemoeilijken vervolgens hiermee de groei van deze bedrijven. Je belemmert ook de individuele groei van de verschillende medewerkers. Het ergste is dat je op de duur de continuïteit in gevaar brengt. Dat zien wij als een enorm gevaar.'

Het feit dat de overheid steeds al het verdiende geld binnen deze bedrijven wegdraagt, vormt een belemmering voor het toekennen van salarisverhogingen aan het personeel. 'Terwijl werknemers in een ernstige financiële crisis zijn komen te verkeren. Een crisis die zijn grondslag heeft op alle werkers', aldus Berenstein.

De reshuffeling die president Desi Bouterse wil doorvoeren, zal volgens ingewijden ook doorgetrokken worden naar directeuren van staatsbedrijven en andere functionarissen. Berenstein voert aan, dat voor hem belangrijk is dat bij deze benoemingen gekeken moet worden naar deskundig personeel binnen de specifieke bedrijven zelf. 'Er moet iemand uit de bedrijven worden aangesteld, want dat is een garantie voor een stukje deskundigheid. Mensen van buiten moeten pas worden aangesteld wanneer je niemand anders binnen de bedrijven kan vinden. Dat is onze eis.'

Als voorbeeld noemt hij oliemaatschappij Staatsolie, waar met medewerking van de vakbond deskundig bedrijfskader op belangrijke functies zijn geplaatst.

De vakbondsleider benadrukte, dat het opvallend is dat er een structureel probleem ontstaan is met het uitbetalen van de subsidies van verschillende instellingen. Als voorbeeld noemt hij het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) en de verschillende gezondheidsinstellingen, die haast elke maand het alarm moeten luiden. Deze zaken moeten zo snel als mogelijk worden rechtgetrokken.

Elk bedrijf heeft volgens de C-47 afzonderlijke problemen. Vandaar dat er een stuurgroep in het leven is geroepen, die zich gaat belasten met het uitstippelen van een strategie om op een structurele wijze de continuïteit van de bedrijven en bestaanszekerheid van de werknemers en hun gezinnen te garanderen. 'Laten wij ons voorstellen dat alle staatsbedrijven hetzelfde doen als de Wegenautoriteit onlangs heeft gedaan. Dat alle bedrijven op den duur buiten de regels om een donatie gaan doen aan regeringsautoriteiten dan wel politieke partijen, kunnen wij niet tolereren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten