maandag 5 maart 2018

Plannen voor een tweede cassavefabriek in Suriname niet van de baan

'Wachten nu is op de Europese Unie die het project zal helpen financieren'


De Ware Tijd meldt vandaag, maandag 5 maart 2018, dat de plannen voor de komst van een tweede cassavefabriek in Suriname nog overeind staan. Dat zeggen minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Tanja Lieuw-A-Soe, voorzitster van de agro-coöperatie Wi! Uma fu Sranan.

De coöperatie is een netwerk van vrouwelijke ondernemers, dat zich voornamelijk richt op de productie van cassave en cassaveproducten. Ze is 'begunstigde' in dit project en helpt hieraan trekken. Lieuw-A-Soe zegt, dat het wachten nu is op de Europese Unie (EU) die het project zal helpen financieren. 'Wij wachten af wat die verder zal beslissen.'

Er is volgens haar een locatie aan de Indira Gandhiweg waar de fabriek moet komen te staan.

Algoe had de plannen voor de cassavefabriek eind 2016 aangekondigd. Het project zal behalve door de EU ook gefinancierd worden door Clayuca, een overheidsorganisatie in Colombia die zich richt op de ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling van de cassavesector in Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.

De bewindsman zei dat het ministerie de documenten al heeft geaccordeerd en via het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft doorgestuurd naar de buitenlandse organisaties.

Lieuw-A-Soe stelt dat een (tweede) cassavefabriek belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van deze industrie. Ze benadrukt echter, dat er ook andere mogelijkheden, dan een fabriek, zijn om de sector te ontwikkelen. De coöperatie treft nu voorbereidingen voor de export van cassavepap naar Nederland in juli. Er is nu een project gaande waarbij vrouwelijke ondernemers in vier districten getraind zullen worden in teelttechnieken volgens internationale standaarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten