woensdag 21 maart 2018

Actiegroep in Matawaigebied wil opschorting houtactiviteiten in gemeenschapsbos der Matuariërs

'Er zijn jongeren in het gebied die werkloos zijn en we willen ook geld verdienen uit ons gemeenschapsbos'


Personen die vorige week de weg naar Pusugrunu hadden gebarricadeerd, willen dat alle houtactiviteiten in het gemeenschapsbos van de stam der Matuariërs worden opgeschort. Behalve dat zij willen weten wat er met het geld wordt gedaan dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos, willen ze zelf ook aan houtkap doen. De mensen willen hierover onderhandelen met granman Lesley Valentijn, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 21 maart 2018.

'Er zijn jongeren in het gebied die werkloos zijn en we willen ook geld verdienen uit ons gemeenschapsbos. Er zijn twee bedrijven waarmee het grootopperhoofd een overeenkomst heeft getekend en dagelijks gaan er veel houtblokken uit het gebied', zegt Delano Adams, woordvoeder van de initiatiefgroep. Deze bestaat uit diverse organisaties van het Matawaigebied dat tien dorpen telt.

De groep wil dat het gemeenschapsbos onder deze dorpen wordt verdeeld. Ook wil ze dat de commissie die belast is met het innen van het geld dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos, wordt ontbonden.

'De commissie kan ons geen antwoord geven op onze vragen. Zo willen we weten hoeveel geld er wordt geïnd en waar het is.'

De initiatiefgroep heeft gisteren gesproken met districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Saramacca die een gesprek zal arrangeren met het grootopperhoofd. De groep had vorige week dinsdag en woensdag de weg naar Pusugrunu gebarricadeerd, omdat er ondanks herhaaldelijk vragen geen gesprek met de granman komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten