zondag 4 februari 2018

Braziliaanse federale rechter geeft oud-president Lula da Silva zijn paspoort terug

(Bron foto: Twitter)
'Er is geen rechtvaardiging te concluderen dat Da Silva van plan was het land te ontvluchten'


Een Braziliaanse federale rechter heeft bevolen, dat het in beslag genomen paspoort van voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva aan hem wordt teruggegeven. Da Silva vecht tegen een corruptie-veroordeling en een gevangenisstraf.

Een Braziliaanse rechter gelastte vrijdag 2 februari 2018, dat het paspoort van Lula da Silva aan hem moet worden teruggegeven. Een rechter van de lagere rechtbank had de autoriteiten opgedragen het paspoort van da Silva in beslag te nemen voordat hij op 26 januari naar Ethiopië zou vertrekken voor een conferentie van de Verenigde Naties, uit angst dat hij in het buitenland asiel zou zoeken.


'Er is geen rechtvaardiging om te concluderen dat Da Silva van plan was het land te ontvluchten', zei rechter Bruno Apolinario in zijn uitspraak. De reis 'werd gerechtvaardigd door een eerder geplande professionele toewijding', voegde hij eraan toe.

De advocaat van Lula, Cristiano Zanin, zei dat de uitspraak van vrijdag het bevel van de lagere rechtbank, dat het grondwettelijke recht van de voormalige president op vrij verkeer had geschonden, had 'gecorrigeerd'.

Da Silva is een vooraanstaande kandidaat in opiniepeilingen voor de presidentsverkiezingen van 2018 in oktober, maar heeft te maken met juridische obstakels om deel te nemen aan de race nadat een rechtbank eind januari een corruptie-veroordeling tegen hem had bevestigd.



Hij werd schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen in 2017 en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. De linkse politicus, die van 2003 tot 2011 Brazilië bestuurde, heeft de beschuldigingen ontkend en beschreef ze als politiek gemotiveerd.

(Suriname Mirror/DW, Deutsche Welle/Diario da Regiao/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten