Staatsziekenfonds verduidelijkt wijziging vergoedingssystematiek aan apotheken
Het Staatsziekenfonds (SZF) bevestigt, dat er nog 50% van de afrekening van december 2017 betaald moet worden aan de Vereniging van Apothekers (VvA). Dit bedrag zal het SZF heel binnenkort tezamen met de afrekening van januari 2018 betaalbaar stellen. Dit zegt het SZF in reactie op het persbericht van de VvA, waarin wordt aangegeven dat de dienstverlening aan SZF-verzekerden mogelijk in gevaar is, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 26 januari 2018.
Het SZF geeft een verduidelijking over de wijziging van het vergoedingssystematiek aan de apotheken.
Tussen het SZF en de VvA bestaat de afspraak dat naast de winstmarge van 35% op de inkoopsprijs, ook Srd 2,75 per receptregel (medicament) door het SZF wordt vergoed aan de apotheken. Deze afspraak is in 2015 gemaakt, op basis van een prijslijst van het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS), waarbij de inkoopsprijs van medicijnen ‘kunstmatig’ laag werd gehouden op basis van een koers van Srd 4,04 voor de Amerikaanse dollar. De extra vergoeding van Srd 2,75 diende als compensatie van de nominale waarde van de lage winstmarge van 35% van de inkoopprijs.
Het BGVS is het bedrijf waar de apotheken het grootste deel van de medicamenten afnemen. Nadat het SZF (en ook de apotheken) door het BGVS is geïnformeerd dat per 4 december 2017 de inkoopprijzen marktconform zijn aangepast op basis van de koers van Srd 7,52 voor de Amerikaanse dollar heeft het SZF, in de gesprekken die daarna volgde met de VvA, reeds aan die vereniging kenbaar gemaakt, dat gegeven de gewijzigde omstandigheden de vigerende vergoedingsnorm niet gehandhaafd zal kunnen worden. Immers, 35% op een hogere prijs, levert nominaal een veel hoger bedrag op, zegt het SZF.
Het SZF besteedt gemiddeld maandelijks aan de farmaceutische dienstverlening een bedrag van rond de Srd 7 miljoen (oude inkoopprijs x 35% plus Srd 2,75 per receptregel). Voortzetting van deze vergoedingssystematiek op basis van de nieuwe prijzen zou opleveren, dat het SZF maandelijks rond de Srd 10 miljoen voor de farmaceutische dienstverlening zou moeten betalen. Zonder de toekenning van de Srd 2,75 per receptregel zal het SZF reeds een hoger bedrag dan de Srd 7 miljoen uitgeven aan de farmaceutische dienstverlening.
Op grond van zijn verantwoordelijkheid om de gelden binnen de gezondheidszorg proportioneel zorgvuldig toe te kennen aan alle dienstverleners, kan het SZF de vigerende vergoedingsnorm derhalve niet voortzetten onder de gewijzigde omstandigheden. De apotheken zullen zonder de toekenning van de SRD 2,75 per receptregel in de nominale vergoeding er niet op achteruit gaan, stelt het SZF.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten