donderdag 25 januari 2018

Politiebond verzet zich tegen vervallen verklaren boven 90 dagen verloftegoeden na 31 december 2017

'Nu betalen agenten de rekening van iets wat gevolg is van structureel personeelstekort'

Waarnemend minister Welzijn: 'De vraag is waarom mensen hun verlof niet gewoon opnemen, men creëert problemen en wenst dat ik ze eensklaps moet oplossen'


Waarnemend korpschef Antonio Chin heeft aan politieambtenaren schriftelijk meegedeeld, dat verloftegoeden boven 90 dagen, na 31 december 2017, wegens tijdsverloop zijn vervallen, conform de Personeelswet. De voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), Raoul Hellings, zegt vandaag, donderdag 25 januari 2018, op Starnieuws, dat de korpsleiding duidelijk is gemaakt dat deze maatregel niet geaccepteerd zal worden. 

Het treft het hele Korps Politie Suriname (KPS) van hoog tot laag. Het SPB-bestuur heeft dit probleem in een onderhoud met de toenmalige minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, en de korpsleiding aangekaart. Toen had de minister aangegeven, dat de dagen niet vervallen mochten worden verklaard, omdat de fout niet bij ambtenaren ligt, legt Hellings uit.

De leiding van het KPS moest van de minister een verlofreguleringsplan maken om de mensen in staat te stellen hun verlof op te nemen of terug te brengen tot het wettelijke maximum. 'Het KPS heeft nagelaten zulks te doen, en nu betalen de politieambtenaren de rekening van iets wat het gevolg is van een structureel personeelstekort. Dat gaat de SPB niet pikken, en het laatste woord hierin is nog niet gezegd', stelt de voorzitter van de Politiebond.

'Wanneer de mensen hun verlof willen opnemen wordt dat geweigerd middels het argument dat de dienst het niet toelaat', benadrukt Hellings.

Hij merkt op dat de waarnemend korpschef de tweede man in de organisatie was en zou wel op de hoogte moeten zijn van wat toen is besproken. Chin heeft aangegeven aan het SPB-bestuur niet op de hoogte te zijn van het gesprek met de toenmalige minister.

Waarnemend minister Ferdinand Welzijn zegt, dat het inderdaad geen prettige situatie is. 'De vraag is waarom mensen hun verlof niet gewoon opnemen. Men creëert problemen en wenst dat ik ze eensklaps moet oplossen', stelt de minister.

Hij benadrukt dat om bestaande regelingen te wijzigen, de regering een besluit zou moeten nemen. Het gaat om een besluit in de Personeelswet, dat een minister niet kan wijzigen zonder goedkeuring van de Raad van Ministers.

De voorzitter van de SPB beweert echter, dat mensen dag in dag uit diensten moeten draaien, waardoor zij hun verlof niet kunnen opnemen. De minister moet het probleem niet van zich afschuiven, aangezien minister Van Dijk-Silos opdracht had gegeven om een verlofreguleringsplan op te stellen en uit te voeren.

'Het gaat om een managementvraagstuk. Als de personeelsadministratie merkt dat er mensen zijn met teveel verlofdagen, waarom heeft men ze niet met verplicht verlof gestuurd? En bovendien is het geen probleem van een enkeling in het korps. Bijkans het hele korps, vanaf de laagste rangen tot de hoogste baas, heeft dit probleem. Wanneer de politieagenten massaal hun dagen opnemen, gaan de leidinggevenden of de minister het werk van hen doen?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten